Uspostavljena četiri centra za podršku razvoja kreativnih industrija

22.07.2022. 13:39 / Izvor: Akta.ba
jablanica ugovor

Evropska unija je kroz projekat "Centri kreativnih industrija za zapošljavanje bez granica" podržala uspostavu četiri centra.

Evropska unija je kroz projekat "Centri kreativnih industrija za zapošljavanje bez granica" podržala uspostavu četiri centra za podršku lakšem zapošljavanju u sektoru kreativnih industrija. Centri su uspostavljeni kao partnerska inicijativa 21-og aktera lokalnog razvoja, koji su potpisivanjem sporazuma o saradnji uspostavili centre u Danilovgradu, Konjicu, Bijelom Polju i Jablanici. 

Potpisivanjem sporazuma o uspostavi centara, stvoreni su uslovi da se do novembra 2022. godine izvrši nabavka neophodne opreme, adaptacija prostora i da centri započnu sa radom. Otvaranjem ova četiri centra, Danilovgrad, Konjic, Bijelo Polje i Jablanica će dobiti jedinstven, potpuno opremljeni multifunkcionalni prostor koji će na inovativan način podržati razvoj kreativnih industrija i omogućiti nova radna mjesta. 

"Kreativne industrije obuhvataju 11 sektora i 57 zanimanja od rada muzeja, umjetničkih zanimanja, tradicionalnih zanata do kompjuterskih programa/igara. Jablanica je uvijek bila kreativna sredina. Potpisivanjem sporazuma ozvaničili smo uspostavu centra kojim ćemo u Jablanici omogućiti ulaganja od preko 100,000 KM u opremu, adaptaciju prostora i pripremu za rad. Time ćemo jablaničanima omogućiti korištenje sofisticirane opreme, dobijanje stručnih savjeta, rad u modernom prostoru te podržati sve one koji žele da rade i razvijaju se u sektoru kreativnih industrija. Prekograničnom saradnjom ćemo omogućiti razmjenu znanja i iskustava, te dodatno povećati mogućnosti zapošljavanja i rada u sektoru", rekao je Damir Šabanović, načelnik Općine Jablanica. 

Centrima će partnerski upravljati javne i privatne organizacije potpisnice sporazuma. Pored informativnih usluga, centri će pružati i usluge stručnih obuka za sticanje novih radnih vještina. Planirane su obuke od fotografskih kurseva do rada na CNC mašinama, a u centrima će posjetitelji moći koristiti IT opremu i radni prostor. 

Očekuje se da će do kraja 2023. godine centri pružiti usluge za preko 1000 mladih ljudi i time pozitivno uticati na prekogranično povezivanje aktera u sektoru kreativnih industrija. 

Projekat "Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica" kroz program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora finansira Europska unija, a zajednički ga provode Općina Jablanica u saradnji sa organizacijom Multimedijal iz Bijelog Polja, Opštinom Danilovgrad (CG) i Udruženjem LiNK iz Mostara. Ukupna vrijednost projekta je 455.000 eura, od čega Europska unija finansira 367.000 eura. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti