Požar na Blidinju gase helikopteri Oružanih snaga BiH i Ministarstva obrane RH

26.07.2022. 11:06 / Izvor: Fena
Požar

U gašenju velikog požara koji već deseti dan bukti na Čvrsnici u Parku prirode Blidnje jutros učestvuju i helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Ministarstva odbrane Republike Hrvatske.

U gašenju velikog požara koji već deseti dan bukti na Čvrsnici u Parku prirode Blidnje jutros učestvuju i helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

"Nadam se da će oni bar malo olakšati posao našim zemaljskim snagama koje su stalno na terenu", kazao je direktor Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona Drago Martinović.

On je istaknuo kako je dosad opožareno više od 250 hektara površine. Na terenu su brojni vatrogasci, pripadnici gorskih službi spašavanja, šumarija, planinari i dobrovoljci.

Po Martinovićevim riječima, vikend naselja zasad nisu ugrožena, no situacija se mijenja iz minute u minutu. 

Posebno je upozorio na uništavanje endemskih vrsta biljnog i životinjskog svijeta.

"Požar je izazvao nemjerljive štete po te vrste (…) Mislim da se te štete već mogu mjeriti u milijunima maraka", kazao je Martinović.

Zbog nepristupačnog terena, jake vegetacije i vjetra promjenjivog smjera, te visokih dnevnih temperatura, unatoč aktiviranju svih raspoloživih snaga, požar na Čvrsnici se i dalje širi gustom borovom šumom i niskim raslinjem te stvara nove požarne linije praćene otvorenim plamenom.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti