Zvizdić: Inicijativa za smanjenje cijena goriva do 0,5 KM po litru

26.07.2022. 13:50 / Izvor: Fena
akcize na gorivo

Komisija za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržala je danas poslaničku inicijativa Denisa Zvizdića.

Komisija za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržala je danas poslaničku inicijativa Denisa Zvizdića kojom Predstavnički dom PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da u što kraćem roku donese odluku o privremenoj suspenziji carinskih stopa prilikom uvoza robe, i to za eurodizel, lož-ulјe, benzin BMB 95 i benzin MB 98.

To bi u praksi, kako je Zvizdić rekao za Fenu, značilo pomoć građanima i privredi putem smanjenja cijena goriva do 0,5 KM po litru.

"Imajući u vidu najavljeno povećanje cijene plina za više od 20 posto i činjenicu da je inflacija već prešla 15 posto, da je povećan Euribor i da se očekuje povećanje kamata, te da skoro nijedna vlada nije adekvatno reagovala na krizu i povećanje cijena energenata, što je veoma značajno za privredu i građane, odlučio sam se da pokrenem ovu incijativu koja bi sasvim sigurno dovela do smanjenja cijena goriva od 0,40 do 0,50 KM po litru", naveo je Zvizdić.

Izvori snabdijevanja naftom i naftnim derivatima za BiH dominantno dolaze iz zemalja EU. Međutim, zbog energetske krize, zemlje iz kojih se najvećim dijelom snabdijevamo, kako je dodao Zvizdić, počele su ograničavati izvoz prema BiH i zbog toga je potrebno tražiti izvore snabdijevanja i u onim zemljama sa kojima nemamo potpisane i zaključene ugovore o slobodnoj trgovini, a koji mogu ponuditi kvalitetenu robu u sektoru nafte i naftnih derivata.

"S obzirom na to da nemamo zaključene ugovore s određenim brojem zemalja van EU o slobodnoj trgovini, zbog toga imamo carinsku stopu od deset posto i ako bi se ona ukinula, na šta se odnosi moja incijativa, onda bi povećali mogućnost nabavke kvalitetenih roba i iz drugih zemalja, povećao bi se nivo konkurencije, što bi sigurno dovelo do smanjenja cijena nafte i naftnih derivata, lož-ulja i mazuta", dodao je Zvizdić. 

Napomenuo je da sve zemlje u našem okruženju, zemlje CEFTA-e imaju slobodnu stopu na naftu i naftne derivate, te da stoga nema razloga da Vijeće ministara BiH ne usvoji ovakvu privremenu odluku sve dok se ne izborimo s problemima povećanja cijena energenata i visokom inflacijom, a poslije toga Vijeće ministara BiH može ponovo vratiti ovu carinsku stopu, ako odluči da je to korisno za građane i privredu BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti