Usvojen rebalans budžeta ZDK, porodiljama naknada od 1.000 KM

29.07.2022. 13:21 / Izvor: Akta.ba
Ministar ZDK

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je rebalans Budžeta ZDK za 2022. godinu, o kojem su zastupnici raspravljali po skraćenoj proceduri.

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je rebalans Budžeta ZDK za 2022. godinu, o kojem su zastupnici raspravljali po skraćenoj proceduri.

Rebalansirani budžet tog kantona za ovu godinu planiran je na iznos od 463.948.200 KM, što je do sada i najveći iznos budžeta tog kantona.

Ministar finansija Josip Lovrić istakao je kako su karakteristike rebalansiranog budžeta da su indirektni porezi uvećani za 21 milion KM, porez na dobit za 10 miliona KM, porez na dohodak za dva miliona KM…

"To su neke glavne karakteristike koje su nas vodile da idemo u izmjene i dopune budžeta za ovu godinu. Tekući transfer, odnosno transfer koji smo primili prošle godine od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, nismo u potpunosti, da tako kažem, uprihodovali u iznosu od 13 miliona KM. Ostalo je da ih uprihodujemo u ovu godinu, tako da su tekući transferi povećani za 49 miliona KM", napomenuo je Lovrić.

U toku su, kazao je, pregovori sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja o povećanju plaće do 10 posto, a sa sindikatima policijskih i državnih službenika postigli su dogovor da, od 1. septrembra, naknada za topli obrok za sve budžetske korisnike bude uvećana sa osam na 10,5 KM po danu.

Povećanjem budžeta stvorili su se i usolovi da porodiljne naknade za zaposlene i nezaposlene porodilje u tom kantonu ostvare pravo na mjesečnu naknadu od 1.000 KM.

"Proračun Ministarstva za rad i socijalnu politiku uvećan je za 11 miliona KM, a to je samo za period od 1.09.-31.12. ove godine. To će na godišnjoj razini biti 33 miliona KM, tako da je to zaista ogroman iznos. Već u ovom trenutku proračun tog ministarstva povećan je za 45 posto. On je bio 30 miliona, a sada je 44 miliona KM, tako da je to dobar iznos koji mi vraćamo građanima", kazao je Lovrić.

Dodatna tri miliona osigurana su za putnu infrastrukturu, dva miliona za zdravstvo, milion za poslovne zone te isto toliko za poticaje u poljoprivredi i egzistencijalne naknade za demobilisane borce, za koje će iznos naknade biti uvećan sa četiri na pet KM.

Osiguran je i transfer za nabavku udžbenika, a transfer za sport uvećan je također za million KM.

"Svjedoci ste da smo rebalansirali oko 36 miliona KM. Sav novac koji će prispjeti u naš budžet do kraja godine vratit ćemo našim građanima kroz razne programe utrošaka. Najveći iznos sredstava od ovih 36 miliona KM, oko 11 miliona KM, ide za sve porodilje na području ZDK-a, da od 1. septembra imaju 1.000 KM mjesečno na ime porodiljne naknade", napomenuo je premijer Mirnes Bašić.

Izrazio je nadu da su s rebalnsiranom budžetom za 2022. godinu “zaokružili mandate na kvalitetan način”. Naknada od 1.000 KM za porodilje ostat će obaveza i budućih vlada tog kantona.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti