Predsjedništvo BiH odobrilo: Oružane snage će gasiti požar u Neumu

03.08.2022. 13:41 / Izvor: N1
Požar

Na zahtjev lokalnih vlasti općine Neum, koje su zatražile pomoć u gašenju požara na ugroženim dijelovima opštine, Predsjedništvo BiH dalo je danas saglasnost za angažman OS BiH i njihovu pomoć u gašenju vatre.

Na zahtjev lokalnih vlasti općine Neum, koje su zatražile pomoć u gašenju požara na ugroženim dijelovima opštine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine dalo je danas saglasnost za angažman Oružanih snaga BiH i njihovu pomoć u gašenju vatre i sprečavanju njenog širenja.

Kako su naveli iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, posade helikoptera su spremne i vrši se potrebna koordinacija sa lokalnom zajednicom radi preduzimanja neophodnih radnji na otpočinjanju akcije suzbijanju požara u opštini Neum.

Navode da će, nakon provođenja pomenutih radnji te kada svi meteo uslovi budu pogodovali, helikopteri OS BiH početi djelovati na navedenom području.

“Ministarstvo odbrane BiH i OS BiH ostaju predani izvršenju svoje misije pomoći civilnim strukturama u odgovoru na prirodne nesreće na cijeloj teritoriji BiH”, poručili su.

Podsjetimo, vatrena stihija koja je jučer u 10:00 sati prijepodne zahvatila područje Neuma, nije još stavljena pod kontrolu.

Sve vatrogasne ekipe iz Neuma su na terenu, pomažu im kolege iz okolnih općina, ali i Hrvatske.

Domovi su zaštićeni, a vatrogasci se bore zaštititi i privredne objekte. S obzirom na jak vjetar koji brzo širi vatru, lokalne vlasti su uputile zahtjev da se dozvoli helikopteru OS BiH da iz zraka gase požar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti