Ekstremna vrućina mogla bi rezultirati nedostatkom hrane

05.08.2022. 12:16 / Izvor: N1
Pijaca

Foto: N1

Ogroman nedostatak kiše mogao bi rezultirati nedostatkom hrane - upozoravaju bh. poljoprivrednici. Ekstremna vrućina pogađa brojne zemlje Evrope; suša negativno utiče na sve biljne kulture.

Ogroman nedostatak kiše mogao bi rezultirati nedostatkom hrane - upozoravaju bh. poljoprivrednici. Ekstremna vrućina pogađa brojne zemlje Evrope; suša negativno utiče na sve biljne kulture.

Suha zemlja, vreli dani. Nedostatak vlage i visoke temperature smanjit će prinose žitarica, uljarica, krompira i šećerne repe. Zbog toga je aktivno bušenje bunara. Jedini spas u vrijeme suše. Hamza Kulanić i njegovi radnici imaju pune ruke posla.

"Gledajući zadnjih deset godina, ova je godina sa najvećim toplotnim valom. Povukle su se podzemne vode, tako da su ljudi bukvalno ostali bez vode naročito u visinskim područjima. Evo vidimo i u nižim predjelima vidimo da su se vode povukle, a potrebne su sve veće", kaže Hamza.

A suša doprinosi i pojavi štetočina – sve će to smanjiti ovogodišnji rod povrća.

"Recimo prethodnih godina neke kulture su se mogle štititi mnogo manje puta i da bude zdrava biljka. Dok ove godine… naprimjer blitvu morate na sedmičnoj osnovi štititi, a pesticidi općenito su dosta skuplji", kazala je Almina Hadžiasimbeg-Begović, poljoprivredna proizvodnja Ekovitas .

Skuplji je bio i repromaterijal. Sa svim tim problemima suočili su se poljoprivrednici. Uz sve to, objašnjavaju, boli ih činjenica što se domaće u odnosu na uvozno ne preferira.

"Ista je cijena, a sve što je uvozno je skupo. Lani sam prodavao paradajz po istoj cijeni ko i sada 2-2.5 KM, blitva je deset mjeseci dvije marke kila. Kukuruz šećerac je uvijek pola marke. Znači u principu ova naša roba, nikada nije skuplja", kaže Osman Omerbegović.

Rijetki su poljoprivrednici poput Osmana koji ne razmišlja o prestanku rada. Mnogi su odustali. Gase se farme, na njivama se ne sije, dižu se ruke od poljoprivrede. Efekat toga vidljiv je na pijaci. Mnogo praznih štandova.

"Ako svoju robu prodaješ nekako možeš opstati, ali na kupoprodaju jako teško. U ovo doba godine pijaca je bila 95% puna, a ove godine puna je samo 15-20%", kazao je Samir Ajanović.

Ove godine, usljed suše, najviše su pogođeni uzgajivači stoke. Kukuruza za njihovu prehranu po svemu sudeći neće biti dovoljno.

"Neće imati nikakav kvalitet, jeftinije je da prodam stoku da ne radim džaba… Imat ćemo zajednički stav na nivou BiH ovih dana. Zatražit ćemo od institucija da proglase stanje elementarne nepogode – suše. Svi vide da je to tako", kazao je Savo Bakajlić, Udruženje poljoprivrednika Semberije i Majevice.

Suša uništava poljoprivrednu proizvodnju. Ona je ugrožava. Poljoprivrednici upozoravaju da ćemo imati problema sa nedostatkom hrane. S druge strane adekvatni podsticaji uvijek nedostaju, a oni su, kažu poljoprivrednici, konstantno nedostatni.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti