Elektromobilnost: Odluka o ukidanju carina na uvoz električnih vozila ima višestruki značaj

09.08.2022. 07:55 / Izvor: Akta.ba
elektromobilnost

Udruženje za elektromobilnost BiH i Udruženje ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobila pozdravlja odluku Vijeća ministara BIH o ukidanju carina na uvoz električnih vozila i smanjenju iste sa 15 na 5% carine na uvoz hibridnih vozila.

Udruženje za elektromobilnost BiH i Udruženje ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobila pozdravlja odluku Vijeća ministara BIH o ukidanju carina na uvoz električnih vozila i smanjenju iste sa 15 na 5% carine na uvoz hibridnih vozila.

Na osnovu inicijative i dugoročnog zalaganja Udruženja za elektromobilnost i Udruženje ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobila prema Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a zatim ovog nadležnog Ministarstva prema Vijeću ministara BiH, konačno slavimo usvajanje navedene odluke koja će u znatnoj mjeri unaprijediti razvoj elektromobilnosti u BiH.

Benefiti ove odluke su višestrukog značaja, od povoljnijih cijena električnih i hibridnih vozila, time i njihovog većeg broja na ulicama BiH, obnove voznog parka, smanjenja emisije stakleničkih plinova iz transporta, novih radnih mjesta kod ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, do novih poslovnih modela koji se odnose na izgradnju infrastrukture – punionica, isporučilaca opreme, operatera.... Dodatno, uzročno-posljedična veza je bogatija turistička ponuda, gdje se očekuje sve veći broj ugostiteljskih objekata, hotela i tržnih centara koji će izgradnjom punionica za električna vozila obogatit svoju ponudu, kako za domaće stanovništvo, a tako i za turiste.

Uz sve navedeno, neminovno je spomenuti i ispunjavanje obaveza BiH na putu dekarbonizacije i ostvarenja klimatskih ciljeva.

Iako naizgled razvoj elektromobilnosti u BiH je još uvijek u povoju, ipak evidentni su značajni pomaci koji doprinose inovacijama i razvoju novih poslovnih modela i prilika koji pokreću ekonomiju.

Udruženje za elektromobilnost i Udruženje ovlaštenih zastupnika i trgovaca autmobilima, koja djeluju pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH se zahvaljuje svim akterima, institucijama, članovima, medijima i pojedincima koji su nas podržali i zajedničkim djelovanjem doprinijeli na pomacima u razvoju elektromobilnosti u BiH.

Na ovom putu, zajedničkim koracima, i aktivnostima nastavljamo dalje, stavljajući se na dispoziciju i saradnju svim domaćim i međunarodnim institucijama i organizacijama

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti