FBiH: Agenciji za privatizaciju blokirani računi

15.08.2022. 09:03 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Blokirani računi

U Federaciji Bosne i Hercegovine postoje dvije agencije koje se bave privatizacijom na entitetskom nivou.

U Federaciji Bosne i Hercegovine postoje dvije agencije koje se bave privatizacijom na entitetskom nivou. Onoj koja prodaje državnu imovinu računi su blokirani. Nemaju za advokate, sudske troškove i trošarine, kao ni za plaće. Godinu dana ne prodaju državni kapital niti ga štite u drugim zemljama.

"Dovedeni smo pred kraj. Dno dna.", kazala je Enisa Čomor iz Sindikata za privatizaciju FBiH.

Računi agencije blokirani su nakon spora sa kompanijom Stanić invest po imovini kompanije Fero elektro. Prvo je 2015. kupoprodajni Ugovor raskinut zbog nesipunjavanja obaveza preuzetih tokom privatizacije, a imovina je vraćena Vladi Federacije. Uslijedile su žalbe nakon kojih je entitreski vrhovni sud donio novu presudu kojom se Agenciji nalaže da obešteti bivšeg kupca. Taj iznos sa zateznim kamatama prelazi 5 milona eura.

Iz Agencije su se nadali da će Vlada dati novac da se presuda provede, ali za sada reakcije Vlade nema. 

"Postoji odluka Ustavnog suda da se to mora uraditi međutim nažalost Agencija u ovakvoj situaciji nailazi na jedan zid", kazao je Drago Vrbić, zamjenik direktora Agencije za privatizaciju.

Agencija za privatizaciju finansira se prodajom državne imovine, ali kako prodaje nije bilo osim novca za plaće nema ni novca za druge troškove. Među njima  i oni važni za zaštitu imovine BiH preduzeća u drugim zemljama.

"Ne plaćaju se pristojbe, ne plaćaju se vještačenja, ne plaćaju se odvjetnici... Nijedna Ugovorna obaveza nije plaćana punu godinu dana", naglašava zamjenik direktora Agencije za privatizaciju.

Dodaju i da su u Federalnom budžetu planurana 2,5 miliona za tužbe koje Agencija izgubi, ali Vlada za sada raspodjelu sredstava nije razmatrala.

Dok se u protekli 12 mjeseci niko ne bavi prodajom državog kapitala u vlasništvu Federacije FBiH u toku je revizija privatizacije izvšene i prije i poslije rata. Tim poslom bavi se jedna druga entitetska agencija, a to je Agencija za reviziju privatizacije u FBiH.

Finansijskih problema oni nemaju jer se finansiraju iz budžeta od 2015 revidirali su prodaju 15 subjekata. U polovini slučajeva pronašli su neregularnosti. 

"Neispunjavanje ugovorenih obaveza, neinvestiranje po Ugovoru, komisijsko neadektvatno uočavanje samog problema. Znači puštanje kupcu da se ponaša proizvoljno", kazao je Vedad Duraković, direktor Agencije za reviziju privatizacije.

Sve to kaže Duraković osim entiteskoj Vladi dostavili su i pravobraniocima, ali i tužilaštvima. No, još nema nijedne presude. 

"Nema sudski postupak, ali ima pokrenutih kaznenih prijava. Revizori idu na dodatne konsultacije odnosno davanje iskaza kojih su radili", dodao je.

Do sada je u Federaciji FBiH prodano 43 % upisanog kapitala nekad procjenjenog na 7,5 milijardi eura. Veći dio 27 godina nakon rata tektreba biti prodan. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti