spomenik neuspjeha nadležnih

Dok čeka svog kupca, objekat Doma penzionera u Bihaću izložena propadanju

17.11.2023. 10:05 / Izvor: Fena
bihac

Objekt Doma penzionera u Bihaću je jedini od svih domova penzionera u Federaciji BiH koji nikada nije prodan ili uspješno završen.

Nedovršeni Dom penzionera u Bihaću, čija izgradnja je počela u periodu bivše Jugoslavije, bio je namijenjen da pruži udoban dom najstarijim članovima našeg društva. Međutim, rat u Bosni i Hercegovini prekinuo je taj san, ostavivši ovaj objekt kao svojevrsni spomenik propadanja.

Objekt Doma penzionera u Bihaću je jedini od svih domova penzionera u Federaciji BiH koji nikada nije prodan ili uspješno završen. Ta građevina je trebala postati oaza mira i sigurnosti za starije građane, ali se konstrukcija koja je ostala, pretvorila u simbol nesređene prošlosti.

"On je već bio na prodaju. Njegovu prodaju je objavila Agencija za privatizaciju FBiH, ali se nije javio kupac. Njegova knjigovodstvena vrijednost iznosi oko 11 miliona KM. Sporna je bila jedna o četiri parcele na kojima je objekat izgrađen. Neko u Općini Bihać nije proveo prijenos i vlasništvo na Dom penzionera i taj dosije je nestao. To se znalo krajem '90-ih i početkom 2000-ih godina. Zbog toga sve prethodne godine objekat nije mogao ići na prodaju preko Agencije za privatizaciju. Onda je bivši gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić riješio pitanje te parcele i dom je stavljen na prodaju", pojašnjava predsjednik Saveza udruženja penzionera USK-a Mirsad Terzić. 

dom

 

Dodaje kako je procjena nekadašnjeg gradonačelnika Emdžada Galijaševića bila da je Grad Bihać u izgradnji ovog objekta, učestvovao sa tri miliona KM i da Bihaću pripada toliko novaca od njegove prodaje.

"Zemljište, izdavanje građevinske dozvole i ostalog je finansirao SIZ (Samoupravna interesna zajednica) Bihać. Gradsko vijeće i gradonačelnik Šuhret Fazlić su vratili tu jednu spronu parcelu u prvobitno stanje, plaćene su određene takse i sve je očišćeno, tako da nema više ništa sporno, samo se čeka da se pojavi potencijalni kupac", kaže Terzić.

A dok se ne pojavio kupac, nedovršeni Dom penzionera u Bihaću će i dalje propadati i biti spomenik neuspjeha nadležnih da riješe ovaj problem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije