U Kantonu Sarajevo se neće uvoditi restriktivnije epidemiološke mjere

19.08.2022. 12:52 / Izvor: Akta.ba
Sarajevo

Trenutna epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo ne nalaže uvođenje restriktivnijih mjera.

Trenutna epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo ne nalaže uvođenje restriktivnijih mjera. Građani se pozivaju na oprez, te im se preporučuje vakcinacija protiv COVID-19, provjetravanje zatvorenih prostorija, prakticiranje dobre higijene (pranje ruku, prekrivanje nosa i usta pri kašljanju i kihanju), kao i nošenje maski u zatvorenim prostorijama u kojima se nalazi veći broj osoba. Ovo su zaključci i preporuke Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS koji je zasjedao danas.

Na hospitalizaciji se trenutno nalaze 53 osobe oboljele od koronavirusa, od kojih je 43 sa akutnom infekcijom. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 34 pacijenta su sa akutnom infekcijom, dok je 10 na opservaciji. U JU Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ ukupno je devet pacijenata na liječenju.

Udio nevakcinisanih pacijenata na hospitalizaciji je 73.58%.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo više ne izdaje Rješenja o izolaciji, MUP KS i KUIP nisu dužni da vrše kontrolu izolacije, a brigu o pozitivnim pacijentima i praćenju njihovih simptoma nastavlja voditi nadležni porodični ljekar koji određuje bolovanje.

Također, stav Kriznog štaba je da se nastava u svim obrazovnim ustanovama u Kantonu Sarajevo može odvijati po uobičajenom modelu, u učionicama.

Epidemiološka situacija će se nastaviti pratiti, te će Krizni štab u slučaju pogoršanja donositi restriktivnije mjere.

Napominjemo da je obavezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru i uz poštivanje razmaka od minimalno dva metra u svim zdravstvenim ustanovama, bez obzira na oblik vlasništva, kao i u ustanovama koje zbrinjavaju starije osobe, ustanovama koje zbrinjavaju osobe sa poteškoćama u razvoju i osobe sa duševnim smetnjama, kazneno-popravnim ustanovama i drugim ustanovama socijalne zaštite.

Za hospitalizaciju pacijenata koji nemaju kliničke znakove oboljenja Covid-19, Krizni štab MZ KS smatra da je dovoljan antigen test, a procjenu o tome da li je potreban PCR test daje ljekar ustanove prilikom prijema.

Naloženo je Zavodu zdravstvenog osiguranja KS da nabavi lijek Remdesivir i dovoljne količine antigen testova za potrebe JU Dom zdravlja KS.

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS preporučuje i vakcinaciju četvrtom dozom za sve osobe starije od 60 godina, imunokompromitirane, onkološke pacijente i osobe sa pridruženim komorbiditetima. Vakcinacija protiv koronavirusa se odvija na svim punktovima porodične medicine svih organizacionih jedinica domova zdravlja Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti