Analize vode u Goraždu uredne, broj pacijenata sa stomačnim tegobama se smanjuje

19.08.2022. 13:55 / Izvor: Fena
Dom zdravlja

Svi dosadašnji rezultati redovnih i vanredne analize vode iz gradskog vodovoda u Goraždu su uredni, potvrdili su danas iz Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Svi dosadašnji rezultati  redovnih i vanredne analize vode iz gradskog vodovoda u Goraždu su uredni,  potvrdili su danas iz Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Direktorica ove ustanove dr. Medina Bičo, naglasila je da su  fizičko-hemijske i mikrobiološke analize vode iz gradskog vodovoda koje se vrše svake sedmice pokazale da je voda u Goraždu ispravna, uključujući i posljednji uzorak od prije par dana.

"Uzorak uzet 16.augusta je uredan. Mi radimo po Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće i svake sedmice se vrši analiza uzoraka sa četiri lokaliteta s tim da svaka tri mjeseca šaljemo vodu i u sarajevski Zavod za javno zdravstvo, da bi oni izvršili eksternu kontrolu, a takođe i taj nalaz koji je poslan 30.jula je bio uredan", kazala je Bičo.

Napominje da je ljetni period sezona u kojoj uzroci stomačnih tegoba mogu biti različiti, ali ne isključuje mogućnost da je uslijed brojnih kvarova moglo doći i do kontaminacije vode, što analize ipak nisu pokazale.

"Sada je sezona i imamo i druge stomačne tegobe druge etiologije. Dakle, ne mora se sve vezati za vodu, međutim zbog pojačanog priliva pacijenata proteklih dana sa simptomima proliva i povraćanja, to može upućivati da je negdje došlo do kontaminacije vode za piće, jer kada se desi prekid u vodosnabdijevanju i veliki kvarovi, može doći do kontaminacije. Stoga smo mi odmah po saznanju da je došlo do povećanog broja pacijenata, izdali upozorenje javnosti  da se voda prilikom prekida vodosnabdijevanja i većih kvarova, obavezno preventivno prokuhava, prilikom upotrebe", naglasila je Bičo.

U goraždanskom Domu zdravlja  „dr. Isak Samokovlija“ potvrdili su da se broj pacijenata koji traže ljekarsku pomoć zbog stomačnih tegoba, smanjuje.

"Svaki dan se pacijenti javljaju sa tim tegobama, ali nikada se u posljednjih nekoliko godina nije desilo  da to bude  naglo i u tako u velikom broju odjednom u većini gradskih ambulanti. Samo 17. Avgusta smo imali 188 pacijenata koji se javili u ambulante zbog tih tegoba, već jučer je taj broj bio za oko polovinu manji, a danas je to već sporadično", kazao je dr. Edin Čengić, direktor Doma zdravlja .

Najveći priliv bio u ambulanti u centralnom objektu Doma zdravlja.

"Ta ambulanta je najveća i jedina koja radi popodne pa prima i pacijente iz drugih ambulanti. U ostalima je bio manji broj dok recimo u terenskim ambulantama izuzev Vitkovića koji se napajaju iz gradskog vodovoda, imali smo samo dva zabilježena slučaja.

Ovi simptomi ili kako mi zovemo akutni gastroenterokolitis, nastaju uvijek tako što se unese u usta, dakle ne udisanjem iz zraka, već tako što unesete hranu ili vodu koja je zaražena bakterijama ili virusima koji najčešće izazivaju te bolesti ili su vam ruke prljave. Stoga, kada imate tako veliki nagli porast broja pacijenata iz različitih dijelova grada mislim da sve to ukazuje da je jedino što je zajedničk za sve te ljude da su mogli konzumirati vodu iz gradskog vodovoda", kazao je dr. Čengić.

Pogon za preradu, pripremu i distribuciju vode u Fabrici vode u  Vitkovićima danas je obišla i kantonalna sanitarna inspekcija, a inspektor Semir Turulja takođe je potvrdio da su svi nalazi vode uredni i da se  u postrojenju sve vrši prema propisanim pravilima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti