Poslodavci traže liberalizaciju uvoza stranih radnika u BiH

23.08.2022. 13:41 / Izvor: Fena
upfbih

Udruženje poslodavaca FBiH insistirat će u narednom periodu na liberalizaciji uvoza stranih radnika u Bosnu i Hercegovinu.

Udruženje poslodavaca FBiH insistirat će u narednom periodu na liberalizaciji uvoza stranih radnika u Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Udruženja Adnan Smailbegović izjavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da procjenjuju da u BiH trenutno nedostaje oko 30.000 radnika u određenim sektorima.

Naglasio je da će se vjerovatno nastaviti dešavati da strani radnici u BiH ulaze "na crno", ali i preko entiteta RS jer je tamo procedura jednostavnija nego u FBiH.

"Ne radi se o uvozu stranih radnika da bi se dobili jeftiniji radnici, već da bi ih imali upošte u određenim strukama", naveo je Smailbegović.

Po podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, sa 30. junom 2022. na evidencijama kantonalnih službi za zapošljavanje bilo je registrovano 286.987 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na prethodni mjesec povećanje za 343, odnosno 0,12 posto.

Također, danas je predstavljen i Mario Nenadić kao novi direktor Udruženja poslodavaca FBiH, koji je najavio da će raditi na jačanju Udruženja i realizaciji zaključaka upravljačkih struktura.

Dosadašnji direktor Mladen Pandurević ostat će na funkciji savjetnika predsjednika Udruženja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti