Preminuo Mirko Grbešić, uspješni bosanskohercegovački poduzetnik

24.08.2022. 08:01 / Izvor: Akta.ba
Mirko Grbešić

Mirko Grbešić, uspješni poduzetnik u BiH i Hrvatskoj, preminuo je u 62. godini nakon teške bolesti.

Mirko Grbešić, uspješni poduzetnik u BiH i Hrvatskoj, preminuo je u 62. godini nakon teške bolesti. Grbešić osnovao je 1989. godine tvrtku Mepas d.o.o., koja se bavila proizvodnjom i prodajom mesa.

Kasnije je poslovanje prioširio na uvoz i distribuciju hrvatskih i stranih brendova u Bosni i Hercegovini.

Godine 1998. je za 20 miliona njemačkih maraka kupio osječku Saponiju,a nakon toga postao je vlasnik bjelovarskog Koestlina. Za osječki Kandit dao je šest miliona eura te još prilično uložio kako bi se brand vratio na police i među potrošače. Uz to, preuzeo je obavezu da će do 2014. premjestiti tvornicu s postojeće lokacije i napraviti novu u osječkom predgrađu Nemetinu. Ta investicija je vrijedna 20 miliona eura.

Godine 2000. godine otkupljuje i tvrtku metalne proizvodnje i ugradnje Metalac iz Širokog Brijega.

Grbešić je potom postao vlasnik zadarske Maraske (kasnije prodane Stanić grupi) i Brodomerkura, te prodajnog centra SMT.

Godine 2012. je u Mostaru otvorio Mepas Mall koji se prostire na gotovo 100 hiljada kvadratnih metara. Centar je građen na način da vizualno, koncepciji i sadržajno prati sve aktualne trendove kada su u pitanju centri ovog tipa u Europi, rekao je Grbešić.

Za njegovo poslovno carstvo karakteristika je stalan ali ne prebrzi rast. Na poslovanje njegovih tvrtki kao ni na način stjecanja vlasništva nad njima, nema primjedbi ni u BiH ni u Hrvatskoj.

"Poslovna politika koju vodimo na svim tržištima je jasna, legalna i transparenta, tako da ne dajemo povoda za bilo kakve špekulacije", rekao je svojevremeno.

Teško je izračunati ukupnu vrijednost Grbešićeva bogatstva, govorilo se da njegova ukupna imovina vrijedi više od 300 miliona kuna, a vjerovatno je i više. “Forbes” ga je svrstavao među najbogatije Hrvate.

Grbešić je rođen je 11. avgusta 1960. godine u Širokom Brijegu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti