OSNOVANA UDRUGA

U Širokom Brijegu se udružili poslodavci, žele vratiti radnike iz Njemačke

02.03.2024. 10:21 / Izvor: Jabuka.tv
udruga široki brijeg

Foto: Jabuka.tv

U poslovnom ambijentu hotela Park u Širokom Brijegu u četvrtak navečer održana je Osnivačka skupština Udruge poslodavaca Široki Brijeg.

U poslovnom ambijentu hotela Park u Širokom Brijegu u četvrtak navečer održana je Osnivačka skupština Udruge poslodavaca Široki Brijeg.

Prisutnim poslodavcima se na početku Skupštine uime Osnivačkog odbora obratio pravnik Vinko Mikulić koji je zahvalio okupljenima na dolasku te nastavio s dnevnim redom.

Za predsjednika Skupštine jednoglasnom odlukom izabran je Miljenko Crnjac, vlasnik širokobriješke tvrtke MCI, koji se zahvalio na ukazanom povjerenju i izrazio nadu kako će se poslodavci u interesu gospodarstva Širokoga Brijega truditi i raditi da budu što kvalitetniji.

Sljedeća točka dnevnog reda bila je Odluka o osnivanju Udruge poslodavaca Širokoga Brijega, zatim i usvajanje Statuta, te odabir članova Upravnog odbora.

Udruzi poslodavaca Širokoga Brijega pristupila su 43 člana, od kojih je 15 izabrano u Upravni odbor Udruge koji upravlja radom same Udruge, a kako je naglasio Mikulić Odbor čine različite tvrtke i djelatnosti, što je upravo i cilj – okupiti male obrtnike i velike kompanije.

Radi se o sljedećim tvrtkama: 

  • Kvesić&Martinović
  • Emerus
  • Mepas
  • Dual-Mont
  • Agencija Kamir
  • Europapier – Hercegtisak
  • TT Kabeli
  • Miškićbus
  • Lukas TP Nakić
  • MCI
  • Media Centar
  • Ataco
  • Feal
  • Bernina
  • Natura Pharm

Na čelo Udruge također jednoglasnom odlukom postavljen je odvjetnik Miro Martinović iz tvrtke Kvesić&Martinović, dok je kao zamjenik predsjednika izabran Eugen Šušak, direktor u TT Kabeli Široki Brijeg.

U svom govoru, Martinović je kao glavni fokus naglasio kako će raditi na povratku radne snage iz inozemstva, posebno iz Njemačke, a osvrnuo i na impresivne brojke koje vežemo za gospodarstvo Širokoga Brijega.

"Mislim da je sama ideja osnivanja Udruge poslodavaca na razini Grada Širokoga Brijega itekako opravdana. Naime, Široki Brijeg trenutno prema statističkim pokazateljima ima 9.000 radnih mjesta. Također, na području Grada trenutno djeluje otprilike 1.000 pravnih subjekata koji ostvaruju prihod od 2,5 milijarde KM, što čini gotovo 50% prihoda svih kompanija koje imaju sjedište u Županiji Zapadnohercegovačkoj", istaknuo je novoizabrani predsjednik u svom govoru te nastavio:

Također, prema službenim statističkim podacima Federalnog zavoda za statistiku, Široki Brijeg se nalazi uvjerljivo na prvom mjestu kada je u pitanju kriterij vanjske trgovine, dakle uvoza i izvoza prema broju stanovnika. Iz svega toga možemo zaključiti da je jedna ovakva Udruga potrebna kako bi sinergijom i zajedničkim radom pridonijeli ostvarivanju ciljeva koje smo samim Statutom utvrdili. 

Martinović je kazao kako nakon Osnivačke skupštine slijedi tehnički dio, odnosno osnivanje Udruge ispred nadležnog Ministarstva, zakupljivanje prostora i zapošljavanje tajnika, te sastanak na kojem će se definirati prioriteti u radu same Udruge.

"Definitivno će jedan od prioriteta biti rješavanje nedostatka radne snage u Gradu Širokom Brijega. U tom smislu ćemo strategiju bazirati na privlačenju radne snage iz inozemstva, odnosno povratku naše radne snage iz inozemstva, naročito iz Njemačke. Idealna je prilika za to", zaključio je predsjednik Udruge poslodavaca Širokoga Brijega Miro Martinović zahvalivši se svima na dolasku, ujedno iskoristivši ovu priliku da pozove sve kompanije koje nisu prisustvovale Skupštini da se pridruže radu nakon osnivanja.

Riječ je potom preuzeo predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH Adnan Smailbegović koji je zajedno s direktorom Udruženja poslodavaca Federacije BiH Mariom Nenadićem čestitao poslodavcima Širokoga Brijega na udruživanju izrazivši nadu da će se isto dogoditi u ostalim gradovima Federacije kako bi svi zajedno mogli razmjenjivati informacije.

"Sve počinje od pojedinca, ali sve opstaje na sistemu. Ovo je jedan dobar sistemski rad, treba se udruživati i pronalaziti zajedničke ciljeve, stvarati ambijent da se gospodarstvo i ekonomija razvijaju u što boljem svjetlu", ustvrdio je Smailbegović koji je zatim kazao kako su pokazatelji i rezultati gospodarstva Širokoga Brijega sjajni.

Iako je ovo, kako je naglasio direktor Udruženja poslodavaca Federacije BiH Mario Nenadić, zemlja podijeljenih nadležnosti i odgovornosti, ponovio je koliko je važno organiziranje gospodarstvenika na svim razinama te istaknuo kako je velik broj članica širokobriješke Udruge već dio Udruženja poslodavaca Federacije.

Svaki razgovor i rad na pitanjima od interesa za poslovno okruženje mora rezultirati određenim napretkom, napomenuo je Nenadić i nastavio kako je, između ostaloga, nužna potreba unaprjeđenja položaja domaće radne snage, što bi dovelo do opstanka i ostanka naših ljudi u našim kompanijama i zemlji.

"Veoma smo sretni, zadovoljni i zahvalni gospodarstvenicima u Širokom Brijegu što su se organizirali i na općinskoj i gradskoj razini. Mi zaista vjerujemo u odličnu suradnju i skore vidljive rezultate", rekao je za Jabuka.tv Nenadić koji je zatim naglasio kako su neki od ključnih fokusa i prioriteta federalnog Udruženja fiskalna i parafiskalna reforma, liberalizacija tržišta rada, kao i izmjene čitavog seta zakona.

Osnivačkoj skupštini prisustvovao je i predsjednik Vlade ŽZH Predrag Čović koji je čestitao širokobriješkim gospodarstvenicima na osnivanju Udruge kazavši kako će ovo biti poticaj da se osnuju Udruženja i u Grudama i Ljubuškom, a zatim i na razini županije kako bi zajednički radili na ostvarivanju ciljeva Vlade, poslodavaca i sindikata.

"Nadam se i formiranju Gospodarsko-socijalnog vijeća na razini županije gdje bi mogli razgovarati o svim problemima koje bi mi kao partneri možemo riješiti. Što se tiče samog Udruženja, vidio sam sve značajne firme iz našeg grada, a ovim putem potičem i ostale da se učlane, jer samo zajednički možemo ostvariti ciljeve", izjavio je Čović za Jabuka.tv.

Osnivanje Udruge velik je korak prema rješavanju izazova s kojima se susreću poslodavci, a jedan od njih su upravo veliki nameti na plaće koji su u Federaciji BiH veći i od onih u Hrvatskoj.

"Mi smo proživjeli tranziciju socijalističkog-komunističkog uređenja u kapitalizam i većina nas prisutnih smo krenuli 90-ih godina u privatnom sektoru i normalno je da smo morali puno raditi i susretati se sa mnogim izazovima. Nismo imali vremena organizirati se, a isto tako se dogodilo i sa politikom.  Ta dva dijela moraju usko surađivati, dogovarati se, jedni drugima pomagati da bi društvo napredovalo. Našim firmama, zaposlenicima, građanima Širokoga Brijega ovo puno znači", kazao je za Jabuka.tv predsjednik Osnivačke skupštine i vlasnik tvrtke MCI Miljenko Crnjac.

Kao i premijer Vlade ŽZH naglasio je važnost suradnje i osnivanja Gospodarsko-socijalnog vijeća Županije Zapadnohercegovačke.

"Moramo napraviti ozračje da život u Širokom Brijegu bude dostojan čovjeka, da naši djelatnici budu zadovoljni, te da naše kompanije napreduju", zaključio je Crnjac.

Gradonačelnik Širokoga Brijega Miro Kraljević kazao je kako je gospodarstvo temelj svakog društva, pa tako i Širokoga Brijega.

"Čuli ste brojke koje govore o razvijenosti gospodarstva Širokoga Brijega na što sam jako sam ponosan. Zadaća i odgovornost je nas iz politike na balansiranju i odnosima svih segmenata života. To treba uvijek podizati na višu razinu. Mislim da su današnji standardi života uistinu se podigli. Treba biti osjetljiv na nejednakost", poručio je Kraljević za Jabuka.tv dodavši kako smatra da će upravo ova novoosnovana Udruga raditi na tome izjednačavanju tih nejednakosti.

Osnivanjem Udruge poslodavaca Širokoga Brijega postavljen je temelj za kontinuirani napor u stvaranju i očuvanju povoljnog poslovnog okruženja, što će pridonijeti razvoju lokalne ekonomije i prosperitetu zajednice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti