Počeo novi UNDP projekat podrške održivosti zaštićenih područja u Bosni i Hercegovini

25.08.2022. 08:51 / Izvor: Akta.ba
Priroda

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) počeo je sa provedbom novog projekta u Bosni i Hercegovini pod nazivom Održivost zaštićenih područja.

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) počeo je sa provedbom novog projekta u Bosni i Hercegovini pod nazivom Održivost zaštićenih područja (SPA - Sustainability of Protected Areas), koji finansira Globalni fond za okoliš (GEF). Glavni cilj ovog petogodišnjeg projekta je da ponudi održivu alternativu postojećem modelu upravljanja zaštićenim područjima u zemlji, s ciljem smanjenja sve većih posljedica klimatskih promjena na biološku raznolikost.

BiH je dom brojnim endemskim, reliktnim vrstama i ekosistemima, te je po biološkoj raznolikosti među prvih pet zemalja u Evropi. Međutim, unatoč brojnim prijetnjama po biodiverzitet, izazvanih klimatskim promjenama (kao što su promjene i fragmentacija staništa, gubitak vrsta, promjene u njihovim migracijama ili širenje invazivnih vrsta, smanjen nivo i kvaliteta vode, povećan rizik od požara i osjetljivost šuma na štetočine), mjere za prilagođavanje i jačanje otpornosti na ove uticaje nisu adekvatno regulisane zakonima o zaštiti prirode niti su u potpunosti uključene u planove upravljanja ugroženim zaštićenim područjima.

Istovremeno, finansijska sredstva su češće dostupna za oporavak, a ne za smanjenje i prevenciju rizika, te do sada nije bilo značajnijih napora da se ključne vrijednosti biodiverziteta i ugroženi ekosistemi uključe u postojeće aktivnosti upravljanja rizikom od katastrofa i mapiranja rizika. Stoga se projektom nastoji doprinijeti smanjenju razlika između kapaciteta zaštićenih područja i njihove sve veće osjetljivosti na nove prijetnje, te potrebe očuvanja biološke i ekosistemske raznolikosti.

Projekat će također ponuditi alate i instrumente za diverzifikaciju i unapređenje održive turističke ponude odabranih zaštićenih područja i okolnih zajednica, koja je zasnovana na prirodi. To će pružiti podršku za osiguranje finansijske održivosti i stvaranje razvojnih mogućnosti koje će valorizovati jedinstvene prirodne vrijednosti bez njihovog ugrožavanja. Samim tim, veliki potencijal koji BiH posjeduje u smislu biološke raznolikosti će biti usmjeren ka razvoju ekoturizma, koji bi uključio zaštićena područja, okolne zajednice i zeleni biznis u novu turističku ponudu zasnovanu na izuzetnim prirodnim vrijednostima. 

Projekat će se realizovati u bliskoj saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvom okoliša i turizma FBiH, Ministarstvom prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS, Ministarstvom trgovine i turizma RS, Fondom za zaštitu okoliša FBiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, kao i sa upraviteljima zaštićenih područja i partnerskim jedinicama lokalne samouprave širom BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti