Pao priliv direktnih stranih investicija u BiH

29.08.2022. 14:13 / Izvor: Nezavisne novine
Eure

Uz povećanje stranih investicija u BiH u 2021. godini, prve informacije o direktnim stranim investicijama (DSI) u BiH u prvom kvartalu 2022. godine ukazuju na smanjenje priliva investicija.

Uz povećanje stranih investicija u BiH u 2021. godini, prve informacije o direktnim stranim investicijama (DSI) u BiH u prvom kvartalu 2022. godine ukazuju na smanjenje priliva investicija, potvrđeno je "Nezavisnim" iz Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA).

Kako su istakli, i ranijih godina smo bili u situaciji da je prvi kvartal pokazivao smanjenje investicija, ali je u drugom i trećem došlo do povećanja ulaganja. 

"Još je rano govoriti o trendovima investiranja u 2022. u BiH. Prema procjeni Konferencije Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju, globalni tokovi DSI u 2022. vjerovatno će se kretati silaznom putanjom ili u najboljem slučaju će ostati na istom nivou", naveli su iz Agencije.

Ekonomista Igor Gavran rekao je da je činjenica da u pravom kvartalu budu niže investicije, ali da, ipak, one ne budu nešto veće i u drugim kvartalima.

"Iako je bilo i povećanja direktnih stranih investicija u prošloj godini, i to kako smo izlazili iz najteže pandemijske godine, ipak je taj nivo jako nizak, nedovoljan i velikim dijelom se odnosi na postojeće investitore i veoma malo je novih, stvarnih i konkretnih ulaganja, kao i novih projekata", istakao je Gavran za "Nezavisne novine".

Govoreći o direktnim stranim investicijama u BiH ove godine, Gavran kaže da je teško očekivati velika, nova ulaganja jer imamo situaciju da je recesija ili počela ili se najavljuje upravo u zemljama iz kojih smo se mogli nadati investiranju.

"To su zemlje Evropske unije, SAD, kao i druge razvijene države koje se trenutno uglavnom brinu kako se pripremiti za zimu, kako preživjeti energetsku krizu i održavanje poslovanja u vlastitim zemljama, tako da nisam siguran da će se odlučiti za ulaganja. Iako se budu odlučivali za ulaganja, njima neće biti destinacija BiH, koja nema prednosti u odnosu na druge zemlje u okruženju", zaključio je Gavran.

Iz FIPA su podsjetili da su direktne strane investicije u BiH u 2021. godini iznosile 971,2 miliona KM ili 496,6 miliona eura i veće su u odnosu na 2020. godinu za 32 odsto.

"Prošlogodišnji iznos DSI u BiH je najveći od 2009. godine u prethodnih trinaest godina. Prilivi investicija se mogu okarakterizirati kao ohrabrujući, jer su za 250 miliona veći nego u 2020. Trend rasta reinvestirane zarade postojećih preduzeća sa stranim investicijama iz 2020. godine se nastavio i u 2021. godini", objasnili su iz FIPA.

Dodali su da su zemlje koje su u BiH tokom prošle godine najviše investirale Švajcarska, i to 210,8 miliona KM, Turska 147 miliona KM i Velika Britanija 126,1 milion KM.

"Zemlje koje su registrovale značajnija povećanja kapitala u 2021. godini, i to preko 50 miliona KM, su Austrija 96,1 milion KM, Hrvatska 82 miliona KM, Srbija 79,5 miliona KM, Njemačka 76,9, Slovenija 70,7 i Italija 58,7 miliona KM", rekli su iz FIPA. Najviše direktnih stranih investicija prošle godine je registrovano u djelatnosti trgovina na malo, 172,9 miliona KM, proizvodnja gotovih  metalnih  proizvoda, osim  mašina i opreme, 114,1 milion KM i proizvodnja baznih metala 102,7 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti