Ko stoji iza trgovačkog lanca Crvena jabuka marketi

30.08.2022. 14:30 / Izvor: Akta.ba
crvena jabuka

Crvena jabuka market otvorio je nedavno svoj prvi gastro market u srcu Sarajeva, na Marin Dvoru.

Crvena jabuka market otvorio je nedavno svoj prvi gastro market u srcu Sarajeva, na Marindvoru.

Gastro market se prostire na 3.000 kvadratnih metara, podijeljenih na tri etaže, a ukupno je zaposleno 168 radnika.

Ono po čemu je ovaj trgovački lanac specifičan jeste koncept koji je fokusiran na segment prehrane, odnosno na samouslužne vitrine sa gotovim jelima, salatama te supama i čorbama, na kojima kupci sami mogu da kombinuju svoj obrok.

U asortimanu novootvorenog marketa nalazi se preko 300 različitih receptura koje će se smjenjivati na ovom odjelu, a među kojima se nalaze kako domaća, tako i jela internacionalne kuhinje – po nešto za svačiji ukus.

Inače, Crvena jabuka marketi posluju u sklopu vodećeg trgovačkog lanca u Republici Srpskoj – Tropica vlasnika Bojana Risovića. 

Kompanija Crvena jabuka market osnovana je u Jajcu 2017. godine, a nakon toga se ovaj lanac širi u Federaciji BiH. Zanimljivo je da se prva prodavnica koju su ovi vlasnici pokrenuli daleke 1986. zvala upravo Crvena jabuka.

Sada Crvena jabuka ima markete u Bosanskoj Krupi, Kaknju, Jajcu, Bihaću, Cazinu, Tuzli..

Tropic je ubjedljivo najveći maloprodajni lanac u Republici Srpskoj, a sa nekoliko prodajnih objekata u FBiH nalaze se u velikoj ekspanziji.

​Njihova poslovna priča počela je 1986. u Banjoj Luci, kada su poslije završenih fakulteta i stabilnih radnih mjesta odlučili da otvore radnju za veleprodaju tropskog voća. Otud i naziv kompanije – Tropic.

Porodični biznis

Treba podsjetiti da je 1. aprila 2014. godine belgijski lanac Delhaize prodao 39 supermarketa MAXI u BiH Bojanovom ocu Mirku Risoviću, tj. Tropico Group B.V. 

Inače, 2011. godine Delhaize je kupio srbijanski Delta Maxi u vlasništvu Miroslava Miškovića, a 2010. godine Delta Maxi kupio je lanac marketa Tropic za 70 miliona KM. Kupac se obavezao da zadrži djelatnost i svih 700 zaposlenih u Banja Luci, Novom Gradu, Prijedoru, Jajcu, Doboju, Bijeljini i Prnjavoru.

Mirko Risović je tada kazao da je maloprodaja Tropica prodata poslije petogodišnjih pregovora, ali su nekretnine i dalje vlasništvo porodice Risović. To znači, da su objekti prodati 2010. godine ponovo u vlasništvu Risovića.

Risović svojevrsna misterija za širu bh. javnost, s obzirom na to da važi za jednog od najbogatijih ljudi u zemlji, a koji nikada nije povezivan ni sa jednom političkom strankom.

 



 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti