Predstavnički dom usvojio usaglašen tekst dopuna Zakona o PDV-u

31.08.2022. 07:58 / Izvor: Fena
sjednica

Usaglašeni tekst predviđa uvođenje diferencirane stope PDV-a.

Obustavljen je postupak za amandman na Ustav Bosne i Hercegovine, koji je predlagao poslanik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut (Naša stranka) tražeći smanjenje plata izabranim i imenovanim zvaničnicima Bosne i Hercegovine.

To je jedan od zaključaka jučerašnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, postignut nakon što je Ustavno-pravna komisija Doma dva puta dala njeno negativno mišljenje.

Za razliku od ove odluke, na sjednici je usvojen izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine čija je misija bila da postigne identični tekst Zakona o dopunama zakona o porezu na dodatnu vrijednost.

Usaglašeni tekst predviđa uvođenje diferencirane stope PDV-a, i to nula posto kad je riječ o osnovnim životnim namirnicama, hrani i opremi za djecu, sjemenima i sadnom materijalu, a 22 posto na luksuznu robu. Dosadašnja jedinstvena stopa PDV-a od 17 posto, prema usaglašenom tekstu, odnosi se na ostale proizvode i usluge.

Na koje tačno proizvode će se odnositi ove stope PDV-a, čija primjena treba da važi do 31. decembra, treba da precizira Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Inicijativu da Vijeće ministara privremeno suspenduje PDV prilikom uvoza gasa treba da usuglasi Kolegij, prema današnjoj odluci Doma, a predlagač je poslanik Demokratske fronte Dženan Đonlagić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti