Vlada ZDK odobrila milion maraka poticaja u poljoprivredi

03.09.2022. 08:51 / Izvor: Akta.ba
ministar hadžić

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, usvojila više odluka i zaključaka u iznosu od 1.077.395,68 KM.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, usvojila više odluka i zaključaka u iznosu od 1.077.395,68 KM, a koji su vezani za realizaciju Programa utroška sredstava Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za poticaje u poljoprivredi za 2022.godinu.

Vodeći računa o uslovima za poljoprivrednu proizvodnju u plastenicima i staklenicima na području ovog kantona, Vlada je izdvojila 692.351,00 KM na ime podrške za poljoprivrednu proizvodnju u plastenicima i staklenicima  za 160 poljoprivredna proizvođača koji imaju registrovani obrt, a koji su ispunili uslove iz javnog poziva.

"Na taj način Vlada je ispunila obećanje dato poljoprivrednim proizvođačima da će učiniti sve da zaštiti i sačuva poljoprivrednu proizvodnju u plastenicima i staklenicima na području Kantona i da će sredstva oprijedeljena za proizvodnju u zaštićenom prostoru doprinijeti stabilizaciji poljoprivredne proizvodnje", rekao je resorni ministar Mirsad Hadžić.

Vlada je donijela odluku o odobravanju sredstava za proizvodne farme za tov brojlera u iznosu od 367.844,68 KM za ukupno 43 proizvodne farme koje su lideri u proizvodnji pilećeg mesa u BiH.

Također, Vlada je donijela odluku o odobravanju sredstava na ime podrške za organizaciju sajma za promociju, razvoj i unapređenje domaće poljoprivredne proizvodnje u iznosu od 10.000,00 KM i zaključak o odobravanju  sredstava za finansiranje produkcije informativvno-edukativnog materijala radi promocije domaće poljoprivredne proizvodnje kroz poticaje za 2022. godinu u iznosu od 7.200,00 KM.

"Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona nastavlja i dalje intenzivno provoditi aktivnosti na realizaciji zacrtanih ciljeva u Programu utroška sredstava Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za poticaje u poljoprivredi za 2022. godinu", rekao je ministar Hadžić.

Na istoj sjednici iz oblasti vodoprivrede usvojena je Odluka o dodjeli sredstava od koncesionih naknada po Javnom pozivu za kandidovanje projekata iz Programa utroška sredstava od koncesija za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 650.000,00 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti