Petričević: Podsticajima zaposleno više od 1.000 radnika

04.09.2022. 11:25 / Izvor: SRNA
petričević

Dodjelom podsticaja u 2021. godini za 188 privrednih subjekata u ukupnom iznosu od 6.534.214 KM omogućeno je povećanje broja zaposlenih radnika za 5,82 odsto.

Dodjelom podsticaja u 2021. godini za 188 privrednih subjekata u ukupnom iznosu od 6.534.214 KM omogućeno je povećanje broja zaposlenih radnika za 5,82 odsto ili za 1.077 radnika, te rast ukupnog prihoda za 28,18 odsto, rekao je Srni ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević.

Petričević je naglasio da su dobri efekti podsticaja i rast prihoda od prodaje učinaka za 28,29 odsto, kao i rast prihoda od prodaje učinaka na inostranom tržištu za 35,17 odsto.

On je naveo da su dodjelom podsticaja podržani projekti privrednih subjekata ukupne vrijednosti 60,8 miliona KM, koji se odnose na nabavku savremenih tehnologija i opreme.

"Projekte je u potpunosti realizovalo 167 privrednih subjekata, dok je sa 20 zaključen aneks ugovora i produžen rok za njegovu realizaciju zbog opravdanih okolnosti, dok jedan privredni subjekat nije realizovao projekat, te su vraćena sredstva u budžet", istakao je Petričević.

Petričević je najavio da će Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske u okviru redovnih aktivnosti u drugoj polovini septembra u saradnji sa Svjetskom bankom obavljati kontrolu realizaciju projekata.

"S obzirom da analiza finansijskih pokazatelja poslovanja korisnika podsticaja ukazuje na pozitivna kretanja, smatramo da su dodijeljeni podsticaji postigli odgovarajuće efekte i opravdali očekivane rezultate", istakao je Petričević.

On je naveo da su podsticajima za direktna ulaganja podržane investicije privrednih subjekata za nabavku i uvođenje savremene opreme i tehnologije u vrijednosti od oko 60 miliona KM".

Petričević je podsjetio da su Budžetom za 2022. godinu planirana sredstva za realizaciju projekata podsticaja za direktna ulaganja u iznosu od 12.000.000 KM, a da je Vlada Republike Srpske 25. avgusta donijela odluku da se Ministarstvu privrede i preduzetništva na raspolaganje stavi dodatnih 1.500.000 KM po javnom pozivu za direktna ulaganja, pa će sredstva za ove namjene iznositi 13.500.000 KM.

"Najviše investicija se realizuje u sektoru metalne i elektro industrije, zatim slijedi sektor drvne, te industrije proizvodnje papira. I u tekstilnoj i obućarskoj industriji, koja je prepoznatljiva kao industrija sa niskom akumulacijom kapitala, realizuju se značajne investicije u razvoj vlastitog proizvoda", naveo je on.

Petričević je naglasio da se značajne investicije odnose na nabavku proizvodnih linija, digitalizaciju proizvodnih procesa, CNC mašina, robota, lasera i slično.

Pravo na podsticaj ostvaruje se na osnovu projekta privrednog subjekta, koji za predmet može imati nabavku savremenih tehnologija i opreme, nabavku nove ili korištene opreme koja nije starija od 12 godina, ili razvoj i inovaciju, a sredstva su namijenjena za sufinansiranje dijela ulaganja projekata privrednih subjekata iz prerađivačke industrije (sektor "ce").

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti