Održan Poslovni forum BiH – Turska: Raste trgovinska razmjena dvije zemlje

07.09.2022. 07:35 / Izvor: Akta.ba
erdogan

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je sinoć u Sarajevu da su ekonomski odnosi važan vezivni faktor Bosne i Hercegovine i Turske.

Vanjskotrgovinska/ Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Odborom za ekonomske odnose sa inostranstvom Republike Turske – DEIK-om, u okviru zvanične posjete BiH predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogan, organizovala je Poslovni forum Bosna i Hercegovina – Republika Turska.

Na Forumu se obratio predsjednik Vanjskotrgovinske/ Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Zdravko Marinković, zatim predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik  Džaferović i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogana.

Predsjednik Vanjskotrgovinske/ Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Zdravko Marinković  istakao je da je osnovna misija VTKBIH/ STK BiH unapređenje ekonomske saradnje sa inostranstvom, promocija potencijala BH privrede, te zastupanje interesa privrede pred nadležnim institucijama u BiH.   

"BiH i njena privreda prolazi kroz reformske procese i iz godine u godinu postiže kontinuirani rast BDP-a, povećanje izvoza, kao i povećanje broja zaposlenih. Bosna i Hercegovina  raspolaže značajnim prirodnim resursima i potencijalima za razvoj, a to se prije svega ogleda kroz najznačajnije sektore bh. privrede, kao što su metaloprerađivački i elektro sektor, drvo-prerađivački sektor, građevinski i energetski sektor, a u posljednje vrijeme ubrzano se  razvija IT sektor i sektor turizma", naveo je Zdravko Marinković.

Šefik Džaferović je istakao kako je Republika Turska je strateški partner naše države u svim oblastima, uključujući i ekonomsku saradnju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naveo šta je urađeno da se poboljšava rast trgovinske razmjene između dvije zemlje.

Takođe je istakao dva značajna važna parametra. "Prvi parametar jeste rast naše trgovinske razmjene. Prije skoro dvije decenije, 2003. godine, kada smo potpisali prvi Sporazum o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Turske, naša trgovinska razmjena iznosila je 70 miliona dolara, na godišnjem nivou. Trgovinska razmjena između naše dvije države iznosila je  845 miliona dolara, a tokom ove godine očekujemo da dosegne milijardu dolara. Danas tokom jednog-dva mjeseca, Bosna i Hercegovina i Turska ostvare veću trgovinsku razmjenu, nego ranije tokom čitave godine".

FORUM BIH TURSKA

Drugi parametar o kojem je govorio je  rast direktnih stranih investicija.

"Kada govorimo o ovome, trebamo se voditi egzaktnim podacima, govoriti jezikom činjenica, a ne stereotipa ili propagande. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore, tokom prošle godina, Turska je na drugom mjestu najvećih stranih ulagača u Bosnu i Hercegovinu. Više od 15 posto ukupnih stranih investicija, u 2021. godini, došlo je iz Turske u našu zemlju. Čvrsto vjerujem da će u godinama koje su pred nama, ovaj trend još više rasti, na obostranu korist. Potrebno je posvećeno raditi kako bi se još povećala ulaganja iz Turske u BiH. U tome vidim svrhu i ovog foruma", istakao je Džaferović.

Prisutnima se obratio i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i pozvao turske investitore da intenziviranjem ulaganja u BiH doprinesu razvoju ove zemlje.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je na poslovnom forumu u organizaciji Vanjskotrgovinske/ Spoljnotrgovinske komore BiH  i Vijeća za poslovnu saradnju Turske – BiH (DEIK) podsjetio na izvrsne bilateralne odnose dvije zemlje u vrijeme kada obilježavaju 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Ekonomske veze, kako je rekao Erdogan, pored toga što doprinose jačanju bilateralnih odnosa među državama, istovremeno doprinose i jačanju stabilnosti i blagostanja u regionu.

Erdogan je izrazio zadovoljstvo zbog rasta obima trgovinske razmjene između dvije zemlje, ali i naglasio kako postoji prostor za unapređenje odnosa u ovom domenu. Podsjetio je da je obim trgovinske razmjene u prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine povećan za 15 posto te da je dosegao 627 miliona dolara.

Poslovni forum je organiziran s ciljem unapređenja ekonomskih odnosa između dvije zemlje  Bosne i Hercegovine i Republike Turske, u pogledu vanjskotrgovinske razmjene i zajedničkih ulaganja.

U sklopu programa su organizirani i poslovni susreti privrednika Bosne i Herecegovine  i Republike  Turske  grupisani po privrednim sektorima.

Na  poslovnim susretima  je učestvovalo  30  bh. kompanija  te oko  60 kompanija iz Republike Turske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti