Marinković: Cijena mlijeka će biti tržišna, stimulisati primarne proizvođače

08.09.2022. 14:56 / Izvor: Fena
cijena mlijeka

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) Zdravko Marinković izjavio je da se, kada je riječ o mljekarskoj industriji, treba dugoročno razmišljati da se stočarstvo razvija i subvencioniše kako bi se obezbijedila sirovinska baza.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) Zdravko Marinković izjavio je da se, kada je riječ o mljekarskoj industriji, treba dugoročno razmišljati da se stočarstvo razvija i subvencioniše kako bi se obezbijedila sirovinska baza.

Vlada Republike Srbije privremeno je ograničila izvoz mlijeka u susjedne zemlje, osim u zemlje ‘Otvorenog Balkana’, Sjevernu Makedoniju i Albaniju, pa se, kako je rekao Marinković, i kod nas u medijima povela polemika kako će se to odraziti na naše tržište i imamo li dovoljno mlijeka. Ova mjera Vlada Republike Srbije je ograničena na mjesec dana, vjerovatno dok se, kako je dodao, ne sagledaju njihovi bilansi.

"Što se tiče BiH, svjedoci smo nekoliko, rekao bih oprečnih stavova ili izjava pojedinih udruženja iz Federacije BiH koji kažu da je stabilno snabdijevanje, da nema problema, a pojedini govornici iz Republike Srpske kažu da u osnovi može doći do krize. Ja mislim da trenutno ne stojimo loše kada je to u pitanju budući da se radi o UHT mlijeku koje mi generalno najviše izvozimo u inostranstvo tako da se, ukoliko dođe do neke nestašice na području BiH, te količine mogu preusmjeriti na zadovoljavanje domaćih potreba", naveo je Marinković.

Prema njegovim riječima, što se tiče bilansa BiH kada se radi o mlijeku i mliječnim proizvodima, naš izvoz iznosi oko 32 miliona KM u zemlje okruženja, a prednjači Crna Gora, Hrvatska, Srbija također. Ono što je nepovoljno za nas generalno odnosi se na to da uvoz iznosi više od 90 miliona KM mlijeka i mliječnih proizvoda. 

Marinković je dodao da naša proizvodnja nije na takvom nivou da može zadovoljiti domaće potrebe u proizvodima više faze prerade, tako da najviše uvozimo sireve različite kvalitete i masnoće i to nam oprerećuje ovaj bilans koji bi, kada je riječ samo o mlijeku, bio mnogo bolji.

Cijena mlijeka zavisi od inputa koje poljoprivrednici imaju prilikom proizvodnje sirovog mlijeka, a zatim i u preradi. Ovu godinu, kada su u pitanju najprije primarni proizvođači, obilježili su suše, problemi u vezi obezbjeđenja i poskupljenje krmnog bilja. Neki od proizvođača najavili su da će smanjiti stočni fond jer vjerovatno ne mogu da obezbijede prehranu.

"Cijena će biti tržišna, a vlade koje obezbjeđuju subvencije bi morale povesti računa o tome da se obezbijede stimulacije, odnosno da se pomogne primarnim proizvođačima da zadrže nivo proizvodnje makar na ovom nivou. Ono što generalno svi iz ove branše skreću pažnju, a moramo i mi, jeste da moramo značajnije povesti računa o primarnoj proizvodnji i stočarstvu kao baznoj grani koja obezbjeđuje sirovine i da nastojimo da ubuduće razvijamo stočarstvo kako bismo imali kvalitetnu sirovinu i povećali proizvodnju mlijeka i mlječnih proizvoda", istakao je Marinković.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti