Svjetska banka u 30 godina s 2,5 milijardi dolara podržala 81 projekat u BiH

15.09.2022. 07:38 / Izvor: Akta.ba
svjetska banka

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je s novoimenovanom direktoricom Svjetske banke za region zapadnog Balkana Xiaoqing Yu.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je jučer u Sarajevu s novoimenovanom direktoricom Svjetske banke za region zapadnog Balkana Xiaoqing Yu o više razvojnih projekata koje BiH provodi ili su u fazi pregovora sa Svjetskom bankom.

Tegeltija je zahvalio direktorici Svjetske banke na podršci koju Svjetska banka pruža BiH prethodnih 30 godina u ukupnom iznosu od oko 2,5 milijardi američkih dolara kroz 81 projekat. Pored toga, Svjetska banka je administrirala grant sredstva raznih donatora u visini od oko 500 miliona američkih dolara.

Kako je kazao Tegeltija, izazovi uzrokovani pandemijom koronavirusa korona upozoravaju da se mora pažljivo pratiti i analizirati privredna kretanja i provediti neophodne strukturne reforme kako bi se ekonomija učinila što nezavisnijom i otpornijom na eksterne šokove.

Pored toga, inflatorni pritisci i energetska kriza otvorili su nove teme, koje se moraju staviti u prvi plan i kojima će se zasigurno i u narednoj godini morati baviti.

Kako je najavila direktorica, Svjetska banka bit će i u narednom periodu partner Bosni i Hercegovini u realizaciji politika i projekata koji su dati kroz Okvir za državno partnerstvo za 2022 - 2026, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti