Afera stikeri: Zahtjeva se stavljanje van snage Pravilnika o registraciji vozila

15.09.2022. 10:29 / Izvor: Akta.ba
registracija vozila

Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održala je sjednicu na kojoj su izrazili zabrinutost i neslaganje u vezi sa spornim Pravilnikom o registraciji vozila.

Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održala je sjednicu na kojoj su izrazili zabrinutost i neslaganje u vezi sa spornim Pravilnikom o registraciji vozila.

Naime, ovaj pravilnik, koji je prošle sedmice usvojio ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović znači gotovo dvostruko skuplje stikere za registraciju vozila, te praćenje automobila za potrebe trećih subjekata pomoću RFID tehnologije.

Iz Komisije navode da ovakvu odluku smatraju jednostranom, te da, između ostalog, nije u skladu sa Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini i Zakonom o javnim nabavkama, kao i Ustavom Bosne i Hercegovine.

"Napominjemo da smatramo da je Pravilnik donošen jednostrano od strane resornog ministra i da nije u skladu sa Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BIH, Zakonom o agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BIH, Zakonom o upravi, Zakonom o zaštiti ličnih podataka i Zakonom o javnim nabavkama BIH", istakli su iz Komisije za sigurnost.

stiker

Rekli su da Pravilnik predviđa uvođenje potpuno nepotrebnih i novih skupih RFID stikera (9 KM godišnje po svakom automobilu) koje niti jedna jedina zemlja u okruženju niti u EU ne koristi.

"Vjerovatno se pitate kakve veze Komisija za sigurnost Parlamenta FBiH ima sa ovim pravilnikom. Vrlo jednostavan odgovor. Ovaj pravilnik direktno zadire i narušava sigurnosni aspekt u cijeloj državi, pa tako i Federaciji BiH. Njime je planirano da se privatnoj firmi, vjerovatno bliskoj režimu u Banja Luci, da uvid i kontrola nad kompletnom bazom podataka svih registrovanih vozila u BiH (preko milion i pol automobila), njihovih vlasnika, ali i kretanja tih automobila što je prvorazredni sigurnosni problem. Pored toga, toj privatnoj firmi će se omogućiti godišnja zarada oko 9 miliona KM što će za deset godina koliko je planirano ugovor da traje iznositi 90 miliona KM!?", pojasnili su. 

Istakli su da na ovu temu više od mjesec dana od kako je afera otkrivena šuti kompletno Vijeće ministara BiH, uključujući i ministre i zamjenike stranaka.

Navode neka od pitanja na koja ministar Mitrović još uvijek nije dao odgovor ni Komisiji za sigurnost, ali prije svega cjelokupnoj javnosti:

1. Ukoliko znamo da je u 2021. na području Bosne i Hercegovine registrovano preko 1.150.000 automobila. Predvidjena cijena koštanja novog i potpuno nepotrebnog stikera je 9 KM, a proizvodna cijena oko 1 KM. Razlika od 8 KM je predvidjena da ide privatnoj firmi. Zašto se onda željenoj privatnoj firmi želi osigurati godišnja zarada oko 9 miliona KM?

2. Zašto taj novac ne završi u budžetu da svi ljudi u našoj zemlji imaju koristi od toga?

3. Zašto je kroz uslove tendera doslovno nacrtana firma bliska režimu u Banja Luci koja treba dobiti posao?

4. Zašto se privatnoj firmi želi dati kompletna baza podataka svih automobila, njihovih vlasnika, kao i mogućnost praćenja tih automobila što je i te kako važno sigurnosno pitanje?

Napomenuli su da sporni pravilnik o registraciji:

- Oduzima nadležnosti FBiH

- Krši Ustav FBiH

- Direktne budžetske prihode FBiH prebacuje u RS

- Ruši bezbjednost saobraćaja u FBiH

- Ugrožava lične podatke građana FBiH i uvodi im dodatne namete

- Uvodi rješenja nepoznata u Evropi i direktno suprotna Direktivama EU

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti