4. Sarajevo TechLab: 5G i pametni gradovi nisu budućnost, već sadašnjost

15.09.2022. 13:20 / Izvor: Akta.ba
tech lab

Povodom obilježavanja Dana BH Telecoma, danas je održana 4. Sarajevo TechLab poslovno-tehnološka konferencija. Pametni gradovi nisu budućnost, već sadašnjost

Poslovno-tehnološka konferencija kompanije BH Telecom - 4. Sarajevo TechLab, održana je danas u Sarajevu pod sloganom #shapingthefuture.

Ovogodišnja konferencija, organizirana povodom obilježavanja Dana BH Telecom, šalje jasnu poruku o važnosti BH Telecoma kao predvodnika digitalne transformacije i najvećeg tehnološkog partnera javnog i privatnog sektora.

Sarajevo TechLab predstavio je izazove i mogućnosti 5G mreže, napredne tehnologije iz oblasti IOT-a, utjecaj na okoliš i tržišna predviđanja za naredni period, a u razgovoru sa eminentnim sudionicima i panelistima konferencije pokušalo se doći do saznanja kada BiH može imati prvi pametni grad.

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman kazao je u izjavi za medije kako je u kompaniji prije četiri godine odlučeno da se u okviru programa obilježavanja 5. septembra - Dana BH Telecoma, organiziraju velike poslovno-tehnološke konferencije.

"Današnja konferencija, 4. Sarajevo TechLab, za ključne teme ima 5G izazove i mogućnosti kao i pametna rješenja i pametne gradove. Mi smo ponosni na sve ono što je BH Telecom uradio kada je u pitanju izgradnja platforme, mislim na našu BH TechLab. Tim povodom smo danas podsjetili na kontinuirani javni poziv prema svim start-upima, mladim, kreativnim ljudima, ali i univerzitetima", kazao je on.

Ukupan budžet od 15 miliona KM

Podsjetio je i na dodatni poziv fokusiran na primjenu naprednih tehnologija na pojedine oblasti, poput čiste tehnologije i zdravstvene njege. 

"Namjera nam je da podstaknemo mlade, kreativne ljude u BiH, da vjeruju da u kompaniji BH Telecom imaju prvu jedinstvenu tačku koja je spremna za ulaganje u rješenja, inovacije u oblasti naprednih tehnologija i vjerujem da to postajemo", kazao je Kahriman.

Ukupan budžet od 15 miliona KM potvrđuje namjeru kompanije da BH Tech Lab platforma postane jedna od najznačajnijih u Bosni i Hercegovini.

Odgovarajući na pitanje kada konačno možemo očekivati prvi bh. grad, ističe kako "pametni gradovi nisu pitanje budućnosti, to je sadašnjost". U tom smislu, podsjeća da je kompanija na svom parkingu u Sarajevu prije šest mjeseci implementirala niz rješenja u oblasti implementacije pametnih gradova.

"Dosta je zainteresovanih lokalnih zajednica koje dolaze da vide pametna rješenja poput, pametne rasvjete, pametni parking, pametni video-nadzor, pametni odvoz smeća, pametne klupe i punioce za električna vozila. Da bi se dobio prvi pametni grad neophodna je saradnja između javnog i privatnog partnerstva. BH Telecom je lider je na telekomunikacijskom tržištu. Pravimo iskorake i vjerujem da se prepoznaje da kompanija postaje predvodnik jedne digitalne transformacije, nosilac izgradnje digitalnog, savremenog društva", kazao je Kahriman.

U uvodnom obraćanju prisjetio se i značaja kompanije u ratnom periodu, kao i značaju u periodu koji je uslijedio. Podsjetio je na brojne značajne projekte koje je BH Telecom realizirao u proteklih nekoliko godina u oblastima digitalne transformacije, sigurnosti, zaštite podataka, a planirano je i započeti gradnju Data centra BH Telecoma.

"Cilj je postići zadovoljstvo korisnika, a najavio je i realizaciju novih platformi koje će doprinijeti digitalnoj transformaciji BiH", poručio je Kahriman, dodajući da nastavljaju ulaganja u niz projekata širom zemlje.

kahriman

Pametna rješenja

Haris Lučkin, direktor za razvoj poslovanja BH Telecom i brend ambasador platforme BH TechLab namijenjene bh. zajednici, kazao je da je opredjeljenje BH Telecoma da bude ključni nosilac u izgradnji svih pametnih, digitalnih servisa i usluga, ali i ključni nosilac u izgradnji eko sistema izgradnje pametnih servisa.

"To planiramo da realizujemo zajedno s našim partnerima i da budemo oslonac i pokretač promjena u izgradnji pametnog, digitalnog bh. društva", poručio je Lučkin. 

Izvršni direktor za tehnologiju razvoja servisa Adnan Huremović osvrnuo se na izazove i mogućnosti 5G-a, te šta je BH Telecom uradio u ovom segmentu.

"BH Telecom je svoju mogućnost i sposobnost implementacije 5G mreže demonstrirao do sada više puta, čime smo pokazali spremnost za uvođenje ove tehnologije. Sama implementacija i komercijalizacija ne zavisi tehnološke spremnosti i kao telekom operator to želimo da potenciramo javnosti", kazao je Huremović.

Podcrtao je da je ključna tehnološka jezgra spremnosti mreže demonstrirana, ali sa poslovne i regulatorne strane bitno je da ta tehnologija u komercijalizaciji i implemetaciji u BiH bude samoodrživa. 

"Ti poslovni modeli nisu nepoznanica za druge operatore i to je tema kojom ćemo se baviti narednih mjeseci u svom razvojnom putu novih sistema na kojima ćemo raditi", istakao je.

 

tech lab

Zabrinutost za pojavu 5G mreže smatra potpuno neutemeljenim, 5G mreža je zrela mreža koja je u implementaciji dugi niz godina i prolazi kroz rigorozne mjere testiranja, te da apsolutno nema prostora teorijama zavjere da ona utiče na zdravlje ljudi.

Aleksandar Mastilović, ekspert za pametne gradove i digitalnu transformaciju, kazao je da je BH Telecom zakoračio u sferu pametnih gradova.

"Ono što je važno je da je za njih 5G mreža ključna i o ovom revolucionarnom rješenju trebamo više pričati. To je rješenje koje je prvi put usmjereno prema senzorima koji će građanima omogućiti kvalitetne servise, a ne prema pozivima, porukama ili internetu", kazao je Mastilović.

Karlo Guštin, iz kompanije Ericsson Nikola Tesla, kazao je kako se kompanija bavi rješenjima u pametnim gradovima, a u sklopu toga su fokusirani na pružanje osnovne infrastrukture partnerima u cilju postizanja rješenja pametnih gradova, bilo da se radi o rješenjima za pametno korištenje energije, pametnim zgradama ili rješenjima u prometu.

Amir Zukić, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, čestitao je BH Telecomu koji uspijeva ići u korak s vremenom.

"Zahvaljujući BH Telecomu i njihovoj organizaciji, liderskoj ulozi, mi držimo korak s vremenom koji je neizbježan kada je u pitanju proces digitalizacije", kazao je Zukić koji je čestitao na organizaciji današnje konferencije u oblasti savremenih tehnologija.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti