Rukovodstvo MMF-a protiv smanjenja poreskih opterećenja u BiH

15.09.2022. 13:35 / Izvor: Akta.ba
MMF

Sastanak Fiskalnog vijeća BiH s rukovodstvom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) održan je danas u Sarajevu, a sastankom je predsjedavao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Sastanak Fiskalnog vijeća BiH s rukovodstvom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) održan je danas u Sarajevu, a sastankom je predsjedavao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Osim Tegeltije, sastanku su prisustvovali premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević, te guverner Centralne banke BiH Senad Softić, zamjenik generalnog direktora MMF-a Bo Li, direktor Evropskog odjeljenja MMF-a Alfred Kamer, izvršni direktor koji zastupa BiH u MMF-u Pol Hilbers, šef Misije MMF-a u BiH Alina Ijanku, i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endru Džuel.

Predstavnici MMF-a željeli su da čuju od članova Fiskalnog vijeća BiH kakve su procjene ekonomske situacije u BiH i u okruženju, te koje su finansijske potrebe BiH u 2023. godini. Zajednički je zaključeno da su dva ključna izazova za naredni period: kako obuzdati rastuću inflaciju i na koji način se suočiti sa nadolazećom energetskom krizom.

Članovi Fiskalnog vijeća BiH su upoznali predstavnike MMF-a s politikama i mjerama koje su u 2022. godini provodili kao odgovor na rastuću inflaciju, a koje su se u najvećoj mjeri odnosile na povećanje budžetskih davanja svim kategorijama stanovništva, s ciljem očuvanja dostignutog nivoa životnog standarda.

Predstavnici MMF-a su jasno ukazali da oni nisu za smanjenje poreskih opterećenja, ali su spremni da podrže vlasti u provođenju ciljanih socijalnih mjera podrške pojedinim kategorijama stanovništva. Poseban interes predstavnici MMF-a su iskazali za politike ublažavanja klimatskih promjena i prilagođavanje istim, koje planiraju provoditi vlasti u BiH – saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti