"Maglić" će od mještana otkupljivati šumske plodove

16.09.2022. 08:58 / Izvor: Glas Srpske
Gljive

Pogon za preradu gljiva, šumskih plodova i proizvodnju eteričnih ulja danas će biti otvoren sa ciljem pomoći mještanima ovoga kraja koji sakupljaju blago prirode, a sve što prerade plasiraće na domaće i inostrano tržište.

Pogon za preradu gljiva, šumskih plodova i proizvodnju eteričnih ulja u koji je Šumsko gazdinstvo “Maglić” iz Foče uložilo oko milion maraka, danas će biti otvoren sa ciljem pomoći mještanima ovoga kraja koji sakupljaju blago prirode, a sve što prerade plasiraće na domaće i inostrano tržište. 

Ispričao je to za “Glas Srpske” direktor ŠG “Maglić” Spomenko Stojanović, naglasivši da otvaranjem pogona gazdinstvo nema namjeru da ostvaruje ekstraprofit, već isključivo da pomogne mještanima.

"Naše preduzeće ne zavisi od toga. Poenta otvaranja pogona jeste da pomognemo narodu koji iz ljute nevolje sabira i sakuplja šumske plodove. To su uglavnom mještani koji su ostali bez posla u nekim propalim fabrikama, po cijele dane sakupljaju šumske plodove, a onda ih neki nakupci ucjenjuju i otkupljuju to sve po bagatelnoj cijeni", ispričao je Stojanović.

Istakao je da ih je sve to podstaklo da izgrade pogon i da po pravoj cijeni otkupljuju sve ono što se sakupi na području kojim gazduje ŠG “Maglić”. 

"Plan je da otkupimo sve što naši sugrađani sakupe, pošteno im platimo, a potom to preradimo, spakujemo i plasiramo na tržišta. Prerađivaćemo gljive i šumske plodove, a imamo i destilator eteričnih ulja od ljekovitog bilja", pojasnio je Stojanović.

Naglasio je da je gazdinstvo samostalno finansiralo ovaj projekat, bez kreditnog zaduživanja. Stojanović je kazao da će sve što prerade prodati na domaćem i inostranom tržištu i dodao da je za te proizvode veoma lako naći kupce.

Kazao je će u pogonu raditi zaposlenici ŠG “Maglić”, a ukoliko bude neophodno kada pogon počne s radom, raspisaće sistematizaciju da obezbijede neophodan kadar.

Gazdinstvo zapošljava 220 radnika, a kao i do sada, ističe Stojanović i ova godina bila je dobra u poslovnom smislu.

"Ako se radi i gazduje na pravi način onda je svaka godina dobra. Sramota je u šumarstvu biti u gubitku", naglasio je Stojanović i dodao da će i do kraja ove godine ako ne 100 odsto, onda u procentu većem od 95 odsto ispuniti plan proizvodnje.

Ovo gazdinstvo jedno je od rijetkih u Republici Srpskoj koje je imalo pozitivan finansijski rezultat i u jeku pandemije virusa korona.

Maline

Spomenko Stojanović je rekao da su osim mašina za preradu obezbijedili i hladnjaču.

"Na taj način omogućićemo domaćim malinarima da nakon berbe kod nas deponuju malinu i čekaju povoljnu tržišnu cijenu, da ne traže hladnjače u FBiH, gdje to daleko skuplje plaćaju", ispričao je Stojanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti