Na Brodu modernizovan pogon za preradu drveta

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Na Brodu modernizovan pogon za preradu drveta

Na Brodu modernizovan pogon za preradu drveta- povećan broj radnika i konkurentnost na svjetskom tržištu.

02.02.2019. 08:10 / Izvor: Akta.ba

U Industrijskoj zoni Brod kod Foče jučer je otvoren modernizovani pogon za preradu bukovog drveta u dasku i pločaste elemente za namještaj, koji se izvoze u zemlje Zapadne Evrope.

Fočansko preduzeće „D.Prodanović“, koje se ovim poslom bavi već deset godina, nabavkom savremene opreme, znatno je proširilo kapacitete i povećalo broj radnika na 30.

Vlasnik preduzeća Dragan Prodanović kaže da novi pogon u jednoj smjeni ima veći učinak nego što su imale dvije smjene starog pogona.

„Sada je radnicima mnogo lakše, nemaju više fizičkih napora kao prije, sve je mehanizovano, a čim je veći učinak, veći je i profit, veća dobit i veći razvoj se očekuje. Nadamo se da ćemo u budućnosti, ako ovako nastavimo, proširiti proizvodnju, tako da će biti još radnih mjesta“, kaže Prodanović.

On ističe da je svjetsko tržište veoma zahtjevno i teško.

„Morate imati prije svega kvantitet i naravno kvalitet. Ako to ne zadovoljite, mi smo tačka na papiru, nas onda nema na svjetskom tržištu“, dodaje Prodanović.

On je naveo da se njihovi proizvodi izvoze u Italiju i Austriju, te da imaju poteškoća sa nabavkom sirovine, ali da se nada da će, nakon modernizacije i unapređenja proizvodnje, u ministartvu imati više razumijevanja.

Šef proizvodnje Mladen Đurović rekao je da je dnevni kapacitet proizvodnje sa 12 povećan na više od 40 kubika bukovog drveta.

Radnik Ivan Fundup u ovom preduzeću radi već četiri godine.

„Zadovoljan sam i kolegama i direktorom. Plate su redovne, što je za nas radnike najbitnije“, rekao je Fundup.

Zadovoljan je i njegov kolega Božo Krstonić.

„Radim ovdje već sedam godina. Sada je dosta lakše raditi sa novim mašinama“, rekao je Krstonić.

Otvaranju novog pogona prisustvovali su i načelnik opštine Foča Radisav Mašić i direktor Šumskog gazdinstva „Maglić“ Spomenko Stojanović, koji su napomenuli da u razgovorima sa predstavnicima resornog ministarstva nastoje da se obezbijedi dovoljno trupaca za lokalne prerađivače.

Oni su pohvalili preduzeće „D.Prodanović“ da je dobar primjer i drugima, jer su modernizacija i povećenje broja radnika najvažniji kriterijumi ministarstva za raspodjelu sirovine.

Mašić je najavio da će uskoro početi elektrifikacija Industrijske zone, koju će finansirati Vlada Srpske, čime će biti riješeni problemi slabog napajanja strujom.

 

Izvor: RadioFoča

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti