Poljoprivredna proizvodnja nema alternativu i hrana se mora proizvoditi

19.09.2022. 09:53 / Izvor: Nezavisne novine
POLJOPRIVREDA

U sklopu ovogodišnje manifestacije "Kladuški dani poljoprivrede" u Velikoj Kladuši je na lokalitetu sela Vrnograč održana izložba krupne stoke, na kojoj je sudjelovao veliki broj ovdašnjih farmera.

U sklopu ovogodišnje manifestacije "Kladuški dani poljoprivrede" u Velikoj Kladuši je na lokalitetu sela Vrnograč održana izložba krupne stoke, na kojoj je sudjelovao veliki broj ovdašnjih farmera.

Ova manifestacija je održana poslije dvije godine pauze zbog pandemije virusa korona, a ima za cilj prezentaciju poljoprivrednog sektora te promociju agrarne proizvodnje i stočarstva na području velikokladuške općine.

Stručni žiri je ocjenjivao najbolja grla u kategoriji krava, junica, bikova i ovaca, a za vlasnike najbolje ocijenjenih grla osigurane su vrijedne nagrade.

Azra Tahirović, predsjednica Organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije, istakla je kako se na ovaj način žele na jednom mjestu okupiti poljoprivrednici iz ove lokalne  zajednice, kako bi se družili, razmjenili međusobna iskustva te prezentovali vlastite proizvode.

"Poljoprivredna proizvodnja nema alternativu i hrana se mora proizvoditi, a to je naročito došlo do izražaja u ovim godinama kada je svijet pogođen globalnim krizama. U takvim uslovima izuzetno je značajno da se podstiče poljoprivredna proizvodnja, pa je tako i općina Velika Kladuša u ovoj godini iz budžeta izdvojila 400.000 maraka, te ih u vidu poticajnih sredstava isplatila poljoprivrednicima", kazala je Tahirovićeva.

Poljoprivredni proizvođači, koji su predstavili svoja grla na izložbi istakli su kako su danas uslovi za bavljenje poljoprivredom veoma teški te da troškovi proizvodnje neprestano rastu zbog čestih i enormnih poskupljenja goriva, sjemena i repromaterijala.

S druge strane, cijena poljoprivrednih proizvoda ne prati rast proizvodnih troškova, domaća proizvodnja je nezaštićena, a tržište preplavljeno uvoznim proizvodima koji su konkurentniji s cijenama. U takvim uslovima sve veći broj poljoprivrednika se odlučuje na gašenje proizvodnje i zatvaranje svojih gazdinstava, a takav trend se bilježi i na području Velike Kladuše i cijelog Unsko-sanskog kantona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti