Kulenović: Nije opala proizvodnja mlijeka u USK-u, ne znamo šta zima nosi

21.09.2022. 08:20 / Izvor: Federalna.ba
nestašice mlijeka

Obilje prirodnih bogatstava i vrijedne ruke proizvođača iz BiH nikada nisu dovođene u pitanje, ali jeste opstanak.

Obilje prirodnih bogatstava i vrijedne ruke proizvođača iz BiH nikada nisu dovođene u pitanje, ali jeste opstanak.

Dok zemlje regije strahuju od nestašice mlijeka, u našoj zemlji kanton koji ima potencijal za najveću proizvodnju mlijeka evidentira gašenje farmi. Razlog - poskupljenje repromaterijala, suša, ali i višegodišnji problem - otkupna cijena mlijeka. Pojedini farmeri su već smanjili broj grla stoke, a neki se odrekli posla od kojeg su preživljavali.

Resorni ministar USK-a Sulejman Kulenović kaže da proizvodnja mlijeka u ovom kantonu nije opala.

"Ona je možda 1% i kreće se između 9 i po i 10 miliona proizvedenih litara po kvartalu. Ni broj aplikanata se nije smanjio.Što se tiče prva dva kvartala tu nemamo značajnih promjena, ali znamo svi manje-više prateći ovaj toplotni val koji nam je prošao, očekujemo pad pšroizvodnje u trećem kvartalu. Očekujemo da su i goveda dala manje mlijeka nego što su trebala. Također ni hrana nije kao što je bila. Koncentrat je strašno poskupio i koliko su proizvođači nabavili koncentrata i koliko će da plasirati životinjama, to ćemo tek da vidimo", kaže Kulenović.

Navodi da poskupljenja traju već pola godine i više.

"Ono čega se ja bojim, a to je ovo što se desilo, ovaj toplotni val gdje će kukuruz biti lošeg kvaliteta, smanjena proizvodnja. Biće smanjena i proizvodnja sjenaže, travaže, tako da da li će proizvođači imati dovoljno hrane da ishrane sve te životinje. Sad zasad ne ukazuje ništa da je neka raspodjela goveda. Šta će biti u zimskom periodu, to ćemo tek da vidimo", kaže Kulenović.

Naglašava da se otkupna cijena mlijeka u USK-u nije mijenjala godinama.

"Promijenili su se poticaji za mlijeko, dok cijena mlijeka je možda u par feninga svega da imamo razliku zadnjih par godina. To je direktno ugovor između proizvođača i prerađivača, tako da se tu ne smijemo miješati. Mi imamo učešća u poticajima i mi smo gledali da ih što više povećamo", rekao je Kulenović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti