Prostorni plan KSB povučen s dnevnog reda zbog rudnika zlata i Plivskog jezera

21.09.2022. 08:38 / Izvor: Fena
Prostorni plan

Prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana Kantona Središnja Bosna 2005. - 2025.godina, koji je jučer trebao biti razmatran po skraćenom postupku.

Prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana Kantona Središnja Bosna 2005. - 2025.godina, koji je jučer trebao biti razmatran po skraćenom postupku, na prijedlog premijera KSB Tahira Lende povučen je s dnevnog reda nakon što su iz Kluba Hrvata u Saboru najavili da će ući u proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Predsjedavajući Sabora Josip Kvasina kazao je da su sporni bili amandmani SDA koji se tiču određenih uvrštavanja u Prostorni plan na području Jajca, Travnika i Fojnice.

"Mi smo stajališta da su u proceduri pripreme ovog dokumenta sudjelovale sve općine i nije nam jasno što je onda problem. Kod dva amandmana bilo je spornih stvari i imajući u vidu da bi prijedlog, ako dođe do glasovanja, mogao biti usvojen, najavili smo proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa. U međuvremenu, kad smo došli do te točke, Klub SDA je tražio stanku, razmotrili su čitavu situaciju i predsjednik Vlade je odlučio povući točku s dnevnog reda u pokušaju da se stvari razjasne. Ako bude potrebe, mi možemo zasjedati i donositi pravovaljane odluke i nakon izbora jer nam mandat traje sve do objave konačnih rezultata izbora u Službenim novinama BiH", rekao je Kvasina.

Koji su amandmani bili sporni pojasnio je Amir Šečibović, ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova KSB.

"Jedan amandman odnosio se na Jajce, u pitanju je Plivsko jezero, odnosno jedan dio na granici linije gradnje oko kojega se lokalne vlasti nisu usuglasile. Drugi je BBI rudnik zlata u Bakovićima, kao i nekoliko mini hidroelektrana koje su u fazi potpisanih ugovora a nisu realizirane. Kao Vlada i resorno ministarstvo ne smijemo sebi dozvoliti da ih brišemo iz Prostornog plana do isteka ugovora jer bi kantonu nanijeli štetu", rekao je Šečibović i dodao kako je tehnička procedura izrade Prostornog plana dovršena.

"Bili smo strpljivi, ovaj najznačajniji dokument za Kanton vraćali smo s Vlade puno puta, a u pitanju su mali detalji koji nisu usuglašeni, odnosno po nama jesu usuglašeni. Interesi lokalnih zajednica i Vlade KSB ostali su na dvije strane i puno je bolje da ovaj dokument povučemo, pričekamo i razgovaramo i da na kraju on bude na zadovoljstvo svih. Na stanci smo u Klubu SDA usuglasili da nam nije u interesu da namećemo bilo što, nego da se dogovorimo, jer ovo je dokument svih općina", kazao je Šečibović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti