WOOL projekat: U Sarajevu održani treninzi o vuni

21.09.2022. 11:41 / Izvor: Akta.ba
wool trening

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA u okviru EU INTERREG ADRION projekta WOOL (Vuna kao izvanredna prilika za prednost) organizirala je u Sarajevu pet jednodnevnih treninga o vuni.

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA u okviru EU INTERREG ADRION projekta WOOL (Vuna kao izvanredna prilika za prednost) organizirala je u Sarajevu pet jednodnevnih treninga o vuni, a sa ciljem prijenosa znanja sudionicima treninga i olakšavanje povezivanja istih sa krajnjim tržištem. Treninzi su održani od 12. do 16. septembra 2022.godine i bili su posvećeni slijedećim temama:  Vuna (vlakna, pređa i predenje; tkanje itd.);  Proizvodi od vune; Tržište i marketing Vuna u ruralnom razvoju i ruralnom turizmu; Ideje i zapleti: umjetnici i dizajneri za nove namjene/proizvode; Vježbe tkanja/pletenja i izrada proizvoda od vune.

Na treninzima su polaznici imali priliku razmjeniti dobre prakse s umjetnicima i obrtnicima te steći znanja o tome kako povećati atraktivnost rukotvorina od vune.

vuna trening

Iako je vuna duboko ukorijenjena u našu kulturu i tradiciju, danas se rijetko obrađuje i sve je manje osoba koje znaju plesti i obrađivati vunu. Njezin tržišni potencijal je zanemaren, kao i  proizvodi povezani s vunom, te je cilj ovih treninga bio obučiti i omogućiti  povezivanje potencijalnih ponuditelja proizvoda i rukotvorina sa krajnjim tržištem. Nakon završenih treninga, u petak 16. septembra 2022.godine, uprličena je izložba vunenih radova polaznika treninga.

Inače, opći cilj projekta WOOL je valorizirati vunu kao važan prirodni resurs i zaštititi kulturnu baštinu ručno izrađenih proizvoda od vune.

Projekat se realizira u okviru EU INTERREG ADRION programa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti