Obnovu finansirala EU

Otvoren Centar za edukaciju Kantonalne uprave civilne zaštite

13.06.2024. 15:10 / Izvor: Akta.ba
KS

Projekt se realizuje u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Bosna i Hercegovina.

Otvaranje Centara za edukaciju Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo i promocija rezultata projekta "Povećanje otpornosti zajednica za prevenciju i upravljanje rizicima - RESCOMM" održano je danas u zgradi KUCZ na Stupu.

Obnovu Centra, koji će se koristiti za edukacije lokalnih i drugih spasilačkih timova u oblasti zaštite i spašavanja u slučajevima elementarnih i drugih nepogoda i vanrednih interventnih situacija, finansirala je Evropska unija.

Projekt se realizuje u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora - Bosna i Hercegovina.

Zahvaljujući EU podršci, spasilačke službe iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore ojačale su svoje kapacitete kroz niz provedenih obuka, a nabavljena im je i specijalizirana oprema.

Cilj projekta, kako je poručeno, je poboljšanje prevencije i upravljanja rizicima i ublažavanje, odnosno prilagodba klimatskim promjenama u prekograničnom području Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kroz specifični cilj projekta, tj. jačanje kapaciteta spasilačkih službi u prevenciji, pripravnosti i reagovanju u hitnim situacijama uzrokovanim klimatskim promjenama.

Projekt implementiraju Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, u partnerstvu s Opštinom Danilovgrad i Ministarstvom unutrašnjih poslova - Direktorat za zaštitu i spašavanje Crne Gore.

Ukupna vrijednosti projekta je 557.900 eura. EU je osigurala 467.000 eura bespovratnih sredstava, dok ostatak sufinansiraju projektni partneri.

Dženan Brkanić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, u izjavi za medije je naveo da je Uprava zaposlila 74 nova vatrogasca, a da je Vlada KS odobrila još 20 novih zaposlenja. Međutim, istakao je problem s obukama, s obzirom da od 2009. godine na federalnom nivou nije propisan nastavni plan i program na osnovu kojeg bi se obučavale sve strukture civilne zaštite.

"Dobili smo novog direktora Federalne uprave civilne zaštite i kao jedan od priroteta na kojima insistiram je upravo donošenje novog plana obuka, koji će omogućiti našim pripadnicima da prođu adekvatnu obuku i imaju adekvatne certifikate koji su međunarodno priznati", naveo je direktor Brkanić.

Gianluca Vannini, šef Odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini izjavio je da je Uniji uvijek cilj zaštita i spašavanje ljudskih života. Naglasio je bitnost prevencije, te adekvatne obuke i opreme.

"Bitno je naglasiti da je ova podrška realizirana u ukviru regionalne, odnosno prekogranične saradnje", objasnio je Vannini, saopćeno je iz Službe za protokol i pres KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti