Nakon dvije godine pauze, svečano otvoren sajam privrede u Tešnju

21.09.2022. 12:30 / Izvor: Akta.ba
sajam u tešnju
OTVORI GALERIJU

U organizaciji Biznis centra Jelah - Tešanj danas je u Poslovnoj zoni Kraševo kod Tešnja otvoren 16. sajam privrede Tešanj 2022.

U organizaciji Biznis centra Jelah - Tešanj danas je u Poslovnoj zoni Kraševo kod Tešnja otvoren 16. sajam privrede Tešanj 2022. 

Više od 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zamalja regije i Evrope u Tešnju će od 21. do 24. septembra imati priliku prezentovati svoje poslove i sklopiti poslovne ugovore sa svojim budućim klijentima.

Predsjednik Organizacionog odbora Venan Hadžiselimović izrazio je zadovoljstvo što su, nakon dvije godine pauze zbog pandemije Covida-19, uspjeli organizirati sajam te da“svi zajedno ponovo imaju priliku da razgovaraju o privredi.

"Uspješno smo odolili izazovu koji je i pred tešanjsku privredu postavila pandemija koronavirusa, kada su sebi, za osnovne ciljeve, bili zacrtali pomoć društvu te održavanje radnih mjesta, a te su ciljeve, podvukao je, u potpunosti i ostvarili. Naš pozitivam ne prestaje ni u teškim momentima. Naprotiv, tada smo najjači i najkompaktniji što upravo pokazuje ovaj sajam", kazao je Hadžiselimović, poručujući da ova sajamska manifestacija ostane mjesto jačanja saradnje i razvijanja međusobnih odnosa.

Sajam su svečano otvorili zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Andrew Jewell, ambasador Rumunije u BiH Anton Păcurețu te Semir Kantić, predsjednik Udruženja privrednika "Biznis centar Jelah-Tešanj".

sajam tešanj

Zvizdić je istakao kako je prijatelj tešanjskog sajma, koji je jedan od najznačajnijih u regiji pa mu je i zbog toga drago što se ponovo održava. 

"Prethodne tri godine bile su težak period, kako zbog političkih tenzija tako i pandemije koronavirusa. BiH nije dobila kandidatski status za ulazak u Evropsku uniju pa je nužno vratiti povjerenje u institucije, te da interese države postavimo na prvo mjesto", kazao je.

Premijer FBiH Fadil Novalić istakao je da mu je kao čovjeku koji je iz privrede uvijek "posebno zadovoljstvo prisustvovati skupovima koji imaju za cilj da jačaju ekonomiju i međunarodnu saradnju".

"Okolnostii i prilagodljivost naših privrednika je nešto na šta svi možemo biti ponosni. Nažalost, taman kada se svijet počeo oporavljati od pandemije, zahvatile su nas nove krize u vidu globalne inflacije i ruske invazije na Ukrajinu. Pa ipak, naše privrednike ni ovo nije pokolebalo. Istaći ću samo dva podatka koja govore u prilog tome. Prema podacima Agencije za statistiku, BiH je prošle godine imala rast realnog bruto društvenog proizvoda za 7,5 posto. Čak je i Svjetska banka predvidjela dvostruko manje. To dovoljno govori o našim privrednicima", istakao je Novalić, dodajući kako je to sve iznenadilo.

Kako je kazao, BiH je prošle godine zabilježila i najveći izvoz ikada, a prema podacima za prvih osam mjeseci ove godine "na putu smo da oborimo još jedan rekord".

"Prije samo sedam godina, izvozili smo 5,680 milijardi. Ove, zadnje godine, jučer su izašli podaci, izvoz je više nego udvostručen - 11.880.000.000 KM. Vi, koji se danas nalazite ovdje, predstavljate lice ovog uspjeha i motora našeg razvoja", istakao je Novalić.

Dodao je i kako ti rezultati mogu biti puno bolji te da je svjestan kako politika nosi dio odgovornosti za stvarnje ambijenta u kojem će privrednici moći da “posluju lakše, brže i jeftinije”.

Naglasio je da je jedan od ciljeva politike je da služi privredi, a nikako obrnuto, te da je Vlada FBiH posljednjih godina uradila svoj dio zadatka, kada je u pitanju ekonomska stabilnost.

"Vi koji se danas nalazite ovdje predstavljate lice ovog uspjeha i motor našeg razvoja", kazao je premijer Novalić. 

sajam tešanj

Ambasador Ruminije Anton Păcurețu kazao je Bosna i Hercegovina ima potencijal da privuče mnoge investicije i postane ključno tržište kroz jačanje saradnje sa zemljama regiona.

"Sličnosti i povezanosti među ljudima, atraktivni troškovi rada i oporezovana radna snaga, su važne prednosti Bosne i Hercegovine u tom pogledu. Vjerujem da će diskusija koju ćemo imati podijeliti iskustva Rumunije, pozitivne trendove i prilike kada je u pitanju naša bilateralna trgovina i poslovanje", kazao je ambasador

Premijer ZDK Mirnes Bašić istakao je kako je tešanjski sajam jedini sajam u ZDK-u koji je odolio izazovima te opstao.

"Tešanj je svih 365 dana u godini ekonomsko i privredno središte, ali zahvaljujući sajmu danas je glavna poslovna vijest. Ovo je svojevrsna smotra postignuća privrede Tešnja i tešanjske regije koji nas svakim dan uče lekcijama kako se radi i razvija. Sretni smo što je i Vlada ZDK dio ove uspješne priče. Naša podrška je sada još i snažnija jer je ovo jedini veliki sajam u Zeničko-dobojskom kantonu koji je odgovorio svim izazovima. Osim toga, ovo je sada i međunarodni sajam, te posebnu dobrodošlicu želimo izlagačima iz inostranstva koji imaju priliku da se upoznaju sa investicijskim prednosima našeg kantona i regije". 

Dodao je da ovaj kanton kičma razvoja Bosne i Hercegovine, te da rast privrede odražava i na rast zaposlenih. "Prije sedam godina, broj zaposlenih i nezaposlenih je bio jednak i iznosio je oko 70.000. Danas imamo oko 86.000 zaposlenih i 55.600 nezaposlenih. To je dijelom rezultat naših mjera, ali i mjera Vlade Federacije BiH", poručio je Bašić. 

Ministar privrede ZDK Zlatko Jelić govorio je o razvoju poslovnih zona i ukupnom poslovnom ambijentu u lokalnim zajednicama. Poručio je kako je razvoj gospodarstva jedna od ključnih politika Vlade ZDK, a što pokazuju i konkretnom podrškom otvaranju novih preduzeća, otvaranju radnih zona, regresiranjem kamata za kredite privredi.

"Želimo olakštati pristup kapitalu, pa smo s komercijalnom bankom osigurali osam miliona KM vrijednu kreditnu liniju, a na investicijske kredite regresiramo kamate", kazao je Jelić.

Načelnik općine Tešnja Suad Huskić istakao je da prate svjetske i regionalne trendove, da su lokalna zajednica s najmanjom administracijom, te da veliki dio svog budžeta izdvajaju za podršku privredi.

Zahvalio je i na pomoći Vladi FBiH i Vladi ZDK-a i na ulaganjima u putnu infrastrukturu, otvaranje radnih zona te, izgradnji nove trafo-stanice čime su osigurane dovoljne količine struje za privredu tog grada i za naredna desetljeća.  

Nakon obilaska sajamskog prostora i izlagača, tokom dana će biti održana i panel diskusija na temu "Globalna ekonomska kriza – uticaj na BiH i zemlje regiona".

E.O./S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti