Planina zaštićena od prenaseljenosti i urbanizacije: Proglašen park prirode Trebević

22.09.2022. 08:19 / Izvor: Akta.ba
trebebić park prirode
OTVORI GALERIJU

Nakon održane 187. sjednice Vlade Republike Srpske u Banjaluci donijeta je Odluka o proglašenju Parka prirode "Trebević".

Nakon održane 187. sjednice Vlade Republike Srpske u Banjaluci donijeta je Odluka o proglašenju Parka prirode "Trebević".

Ovom odlukom Trebević je 33. zaštićeno područje Republike Srpske na ukupnoj površini od 73,026.33 ha, što je procentualni udio od 2,96 % teritorije Republike Srpske.

Kako je saopšteno, razlozi za donošenje ove odluke imaju za cilj očuvanje prirode, kao i težnju da se upravljanje zaštićenim područjem bazira na uspostavljanju skladnih odnosa između potreba zaštite prirode i aktivnosti ljudi.

"Park prirode 'Trebević' prostire se na području opština Istočno Novo Sarajevo, Istočni Stari Grad i Pale koje se nalaze u sastavu Grada Istočno Sarajevo, u ukupnoj površini od 5.036,37 ha. Na cjelokupnoj površini Parka prirode 'Trebević' ustanovljava se režim zaštite II i III stepena", navodi se u saopštenju Vlade.

Iz Vlade navode da se Park prirode „Trebevićˮ stavlja pod zaštitu s ciljem zaštite različitih prirodnih elemenata, očuvanja prirodnog sastava i cjelovitosti ekosistema, očuvanja karakterističnih obilježja pejzaža, odnosno u svrhu očuvanja ukupne geološke i biološke raznovrsnosti.

"Zaštićeno područje obuhvata veći dio masiva planine Trebević, te klisuraste doline Miljacke, odnosno donje tokove njenih sastavnica Paljanske i Mokranjske Miljacke", navodi se u saopštenju.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je da pred njima još puno posla, ali da je Trebević definitivno zaštićen. "Zaštitili smo Trebević od prenaseljenosti i urbanizacije, od uništenja životinjskog i biljnog svijeta, od uništavanja infrastrukture, ugrožavanja vodotokova i čistog zrak i sve što se može učiniti o nepovratno uništi ovu planinu. Trebević je naš pravi biser i time smo stvorili uslove da se Trebević daje, a ne samo uzima. Za ovu planinu počinje potpuno nova era i drugačiji način zaštite, u saradnji sa našim partnerima", poručio je.

Šta predviđa Studija zaštite 

Studiju zaštite izradio je Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, nakon inicijative za zaštitu koju je podnio Grad Istočno Sarajevo, dok je Odluku o proglašenju Parka prirode "Trebević", pripremilo nadležno Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Park prirode "Trebević" stavlja se pod zaštitu u cilju zaštite različitih prirodnih elemenata, očuvanja prirodnog sastava i cjelovitosti ekosistema, očuvanja karakterističnih obilježja pejzaža, odnosno u svrhu očuvanja ukupne geološke i biološke raznovrsnosti. Utvrđen je dvostepeni režim zaštite, tako da je na 15 % površine zaštićenog područja izdvojen režim zaštite II stepena koji odnosi se na klisuraste doline Paljanske i Mokranjske Miljacke, dok se na ostalim površinama primjenjuje režim zaštite III stepena. Odlukom o proglašenju Parka prirode “Trebević” propisano je da će za potrebe upravljanja parkom prirode Grad Istočno Sarajevo osnovati javnu ustanovu sa sjedištem u Istočnom Sarajevu.

trebević

Osnovnu vrijednost i najmarkantniju crtu reljefa čini planina Trebević koja sa sastoji od nekoliko grebena srednje visine, ukoliko se poredi sa višim planinama u svom okruženju. Trebević odlikuje izuzetna morfološka raznovrsnost zbog izraženih tektonskih pokreta, smjene  geološke podloge različitih svojstava kao i različitih vrsta erozionih procesa. Visoki krečnjački grebeni su pretežno oštri i nazubljeni, a udoline između njih uglavnom blago zaobljene. Područje je obilježeno i kontrastom između jugozapadnih padina planine koje su strmije, krševitije i uglavnom ogoljene, i zaklonjenijih, sjeveroistočnih padina koje su šumovitije i sa uglavnom blažim oblicima reljefa koji mjestimično prelaze u manje zaravni. Izuzetnom atraktivnošću i pejzažnom vrijednošću ističu se proširenja Brus i Dovlići, koji su zahvaljujući relativno blagim prirodnim uslovima pogodni za odmor i rekreaciju. Blizina velikih urbanih cjelina i pretežno planinska klima pogodoju razvoju izletničko-rekreativne funkcije parka prirode. Кarakteristika ovog područja kojom pejzaž dobija na mozaičnosti jeste značajna pokrivenost šumom i  predstavlja tipični pokriveni karst ili merokarst. Sa druge strane trijaski krečnjaci su zaslužni za atraktivne pejzaže Trebevića na kojima dominira stijenska masa i koji predjelu mjestimično daju alpski izgled.

Endemične biljne vrste

Morfološkoj raznovrsnosti zaštićenog područja doprinijele su duboko usječene, klisuraste doline Miljacke, odnosno njenih sastavnica Paljanske i Mokranjske Miljacke koje čine prirodnu granicu između Trebevića i Romanije. Dolinske strane ovih rijeka na pojedinim mjestima se izdižu skoro vertikalno, stvarajući teško prohodan kanjon. Najdublji razvoj klisure od 470 m relativne visine zabilježen je na dijelu doline Paljanske Miljacke prije sastava sa Mokranjskom Miljackom. Izuzetno vrijedan objekat geonasljeđa i najznačajniji površinski oblik karstnog reljefa predstavlja prerast u klisuri Paljanske Miljacke, koji se nalazi u ataru sela Radonjići, u blizini ušća Bistrice. Zabilježeni su i drugi površinski i podzemni karstni oblici poput pećina, jama, vrtača i ponora. Izvori su dosta brojni, a najčešći se javljaju na kontaktu verfenskih slojeva i srednjetrijaskih krečnjaka.

Specifične ekološke prilike su uslovile razvoj posebne flore i vegetacije. Na osnovu literature i istraživanja, floru Trebevića sa kanjonom i klisurom Miljacke izgrađuje 1.030 taksa specijskih i infraspecijskih kategorija, što čini oko 20 % ukupnog broja vrsta zastupljenih u flori Bosne i Hercegovine. Endemične biljne vrste su značajno zastupljene. Vrste koje pripadaju ovoj grupi su ograničenog raprostranjenja. Mnoge od ovih vrsta imaju reliktni karakter tj. u doba glacijacija su  našle utočište upravo ukanjonu Miljacke.  U najvećem procentu su zastupljene u pukotinama krečnjačkih stijena i na siparima, a njihova brojnost opada prema suvim kamenjarima, gorskim i subalpskim livadama. To su uglavnom subendemi rasprostranjeni na većim geografskim cjelinama (dinarski, balkanski, balkansko-apeninski, balkansko-alpski). Među endemičnim vrstama dominiraju mezoendemi, dok se stenoendemične vrste javljaju u formi infraspecijskih kategorija. Zbog značajanog doprinosa raznovrsnosti ukupne flore naše države endemične i reliktne vrste  kanjona Miljacke zaslužuju posebno mjesto u konzervaciji prrirode.

Jedinstvenost i atraktivnost ovom području daje trasa nekadašnje pruge uskog kolosijeka iz vremena Austrougarske koja prati najveći dio toka Paljanske Miljacke i odlikuje je veliki broj tunela, mostova i podzida.

Nakon donošenja ove odluke, za nadati se da će gradske, odnosno vlasti s federalne strane Trebevića slijediti ovaj primjer. Podsjetimo, Gradsko vijeće Sarajeva je jednoglasno podržalo 23. februara 2022. godine inicijativu za ukidanje statusa zaštićenog područja Trebeviću i Darivi.

trebević park prirode

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti