Još uvijek se čeka izvještaj o završnim troškovima za Expo Dubai 2020

28.09.2022. 13:02 / Izvor: Akta.ba
expo bih

Izvještaj će pokazati s kim je kompanija Expo Dubai sklapala ugovore, koliko su plaćeni za tražene usluge i sve druge troškove.

"Svaki dan očekujemo finalni izvještaj od Expoa, trebalo je da stigne još prošle sedmice. Nadamo mu se i očekujemo ga svakog trenutka. Kad stigne, mi imamo kratko vrijeme da ga pregledamo i uradimo eventualna usaglašavanja i nakon toga će biti dostupan javnosti", potvrđeno je prošle sedmice iz kabineta Ministarstva ministarstva privrede Kantona Sarajevo za Akta.ba.

Ranije je dopisom za naš portal rečeno da je rok za dostavljanje izvještaja od Expo 2020 Dubai i usaglašavanje o svim završnim troškovima u vezi učešća na ovoj svjetskoj izložbi bio 30. juni 2022. godine.

Inače, izvještaj o završnim troškovima Akta.ba je zatražila kako bismo iste objavili i prezentirali javnosti, budući da tokom organizacije učešća naše zemlje isti nisu bili dostupni, kao ni pristup tenderskoj dokumentaciji. 

Izvještaj će pokazati s kim je kompanija Expo Dubai sklapala ugovore, koliko su plaćeni za tražene usluge i sve druge troškove koji su u toku priprema i održavanja svjetske izložbe bili strogo čuvana informacija. Kako nam je rečeno tada, na povjerljivost podataka obavezali su se ugovorom sa organizatorom Expo Dubai.

Za sada je poznato da je u ime kompanije Expo Dubai poslove organizacije i pripreme obavila agencija Via Media Dubai.

"Što se tiče agencije koja će raditi implementaciju i realizaciju za EXPO one ponude koje smo mi njima dostavili radi se o agenciji Via creative marketing and menagement i radi se o agenciji Simmetrico koja je radila već određene poslove za naš paviljon odnosno radili su isprint svih materijala koji se nalaze na našem štandu", kazao je za nap.ba uoči organizacije ministar privrede Adnan Delić.

Ministar Delić istakao je, između ostalog, da se dolaskom na EXPO 2020 Dubai, ostvario njegov san o domovini, da bude predstavljena na jednom od najvećih i najstarijih smotri nacija na svijetu. S druge strane, građani imaju pravo znati kako je i na koga potrošen njihov novac. Prema najavama iz ministarstva to će se vrlo brzo desiti, vjerovatno poslije izbora.

Podsjetimo, nakon što Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku o učešću na EXPO-u, cijelu organizaciju preuzela je Vlada Kantona Sarajevo koja je iz budžeta izdvojila 4,2 miliona KM.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti