Uvozno meso zatvara domaće farme

03.10.2022. 08:42 / Izvor: Nezavisne novine
Meso

Stočni fond u Bosni i Hercegovini unazad nekoliko godina je u opadanju, i to najviše zbog velikog uvoza mesa iz inostranstva koje zatvara domaće farme.

Stočni fond u Bosni i Hercegovini unazad nekoliko godina je u opadanju, i to najviše zbog velikog uvoza mesa iz inostranstva koje zatvara domaće farme.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, u prvih osam mjeseci ove godine u Bosnu i Hercegovinu je uvezeno 42 miliona kilograma mesa i drugih klaničkih proizvoda ukupne vrijednosti 262 miliona KM.

"U istom periodu izvezena su 6,3 miliona kilograma mesa vrijedna 32,5 miliona KM. Kad je riječ o živoj stoki, u osam mjeseci ove godine izvoz je vrijedan 2,7 miliona, a uvoz 50,7 miliona KM", stoji u podacima Spoljnotrgovinske komore BiH.

Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH su za "Nezavisne novine" rekli da imaju podatke o obilježenim govedima, ovcama, kozama i svinjama.

"Broj registrovanih životinja na imanjima je u državnoj bazi podataka prvog septembra ove godine iznosio po vrstama 1.303.623 ovce, 725.980 goveda, 57.595  svinja i 36.487 koza. Broj registrovanih imanja u državnoj bazi podataka u koja se ubrajaju i stočne pijace i klanice je 169.866", naveli su iz ove kancelarije.

Kako su istakli, Direktorat za zdravlje i sigurnost hrane Evropske komisije dostavio je izvještaj o obavljenom auditu za kontrolu zdravlja životinja u cilju provjere ispunjenosti uslova za izvoz mesa goveda, ovaca i koza iz Bosne i Hercegovine na tržište Evropske unije.

"U saradnji sa nadležnim tijelima entiteta i Brčko distrikta BiH intenzivno radimo na pripremi akcionog plana za uklanjanje uočenih nedostataka, a u samom planu će biti navedeni i rokovi za izvršenje. Nakon dostavljanja akcionog plana za uklanjanje nedostataka, izvještaj Evropske komisije zajedno s akcionim planom će postati javni i biće objavljeni na veb-stranicama Evropske komisije", naveli su iz Kancelarije.

Dodali su da je posljednja kontrola Direktorata za zdravlje i sigurnost hrane Evropske komisije za izvoz crvenog mesa obavljena u maju 2022. godine.

Na pitanje što se crveno meso ne izvozi iz BiH u Tursku, iz Kancelarije za veterinarstvo su odgovorili da je isporučena ugovorena količina u iznosu od 399.006 kilograma za ovu godinu, te je to razlog.

Draško Banjac, predsjednik Udruženja farmera RS, rekao je da je problem s opadanjem stočnog fonda u Bosni i Hercegovini prisutan već 10 godina.

"Nama konstantno opada stočni fond, a vlast po tom pitanju ništa nije uradila. Najveći krivac je prekomjerni uvoz mesa sumnjivog kvaliteta iz inostranstva. Vlast ne razumije da kada se jednom farma zatvori, ona nikada više neće ponovo da se uspostavi i da se stanje popravi. Ono što mogu reći jeste da će meso postati luksuz i da će ga jesti samo odabrani ako se nešto ne promijeni", naveo je Banjac za "Nezavisne novine".

Kazao je da je zbog ovoga prisutan i problem nedostatka mlijeka, o kojem se sve više priča.

"I naši proizvođači zbog inostranstva ne mogu da plasiraju svoje mlijeko i propadaju. Sve je kriv lobi sa Zapada jer oni žele da mlijeko košta pet-šest KM", zaključio je Banjac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti