isplata radnicima

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Poslodavci mogu isplatiti jednokratnu pomoć zaposlenicima u ratama

Vlada Federacije BiH dopunila je uredbu o isplati jednokratne pomoći po kojoj će se "aktom poslodavca utvrditi posebni kriteriji za isplatu i visinu isplate jednokratne pomoći".

04.10.2022. 12:31 / Izvor: Akta.ba

Vlada Federacije BiH dopunila je uredbu o isplati jednokratne pomoći po kojoj se u članu 19. iza stavka (4), dodaje se novi stavak (5), koji glasi: "Aktom poslodavca utvrdit će se posebni kriteriji za isplatu i visinu isplate jednokratne pomoći iz stava (1) ovog članka."

dopuna uredbe

To znači da kompanije, tj. poslodavci mogu donijeti odluku da iznos od 1080 KM isplate u ratama, što će biti dodatna olakšica za ovu neoporezivu isplatu.

Članovi upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH ranije su najavili da će od federalne Vlade tražiti da se iznos jednokratne pomoći radnicima isplati u ratama.

Prva kompanija koja je donijela ovakvu odluku je GS – Tvornica mašina Travnik d.o.o, koja će iznos od 1080 KM radnicima isplatiti u 3 rate, počevši sa platom za septembar, saznaje Akta.ba.

Podsjetimo, poslodavci u Federaciji Bosne i Hercegovine imaju rok, a prema Uredbi Vlade, da do kraja godine, ukoliko su u mogućnosti, isplate po 1.080 KM pomoći radnicima kao odgovor na inflaciju.

"Navedena pomoć, isplaćena pod uslovima utvrđenim Uredbom, se ne smatra plaćom ili naknadom plaće prema odredbama Zakona o radu te ne podliježe obračunu plaćanja poreza i doprinosa", objašnjeno je ranije iz Federalnog ministarstva finansija.

Pored toga, ministarstvo navodi da se ovim Pravilnikom propisuje porezno rasterećenje ograničenog trajanja za obrtnike koji porez na dohodak plaćaju u paušalnom iznosu, tako što se umanjuju propisani mjesečni paušalni iznosi poreza na dohodak za 50 posto do 31. decembra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti