nezaposleni

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Senzacija puna nejasnoća: Bez ovog podatka nezaposleni mogu ostati bez 100 KM

Telefoni nezaposlenih građana koji čitaju vijesti kako trebaju dobiti 100 KM, a ne znaju kada i kako, neprestano zvone.

05.10.2022. 08:56 / Izvor: Akta.ba

Telefoni nezaposlenih građana koji čitaju vijesti kako trebaju dobiti 100 KM, a ne znaju kada i kako, neprestano zvone. Informacije su počeli tražiti i u medijima, jer u kantonalnim službama za zapošljavanje i općinskim biroima vlada potpuna neinformiranost. 

Redakciji portala Akta.ba (nakon što je pročitao vijest) jučer se javio čitalj koji je vraćen s općinskog biroa Ilidža i nije mu preuzeta potvrda o transakcijskom računu, iako je to jedini podatak koji je kantonalnim službama potreban. 

Napominjemo, prema uredbi Vlade FBiH, ono što nezaposleni trebaju da urade je da najkasnije do 30. oktobra dostave nadležnoj kantonalnoj službi za zapošljavanje valjan podatak o svom transakcijskom računu. Ukoliko ne dostave u navedenom toku, gube pravo na jednokratnu novčanu naknadu. 

Većina kantonalnih službi za zapošljavanje je pozvala nezaposlene osobe da do ovog datuma u biroe po mjestu prebivališta dostave kopije transakcijskog računa na koji će im biti isplaćena novčana pomoć.

Konačan spisak nezaposlenih osoba koje imaju pravo na novčanu pomoć utvrdit će Federalni zavod za zapošljavanje.

Kako su nam jučer potvrdili iz Federalnog zavoda za zapošljavanje, u toku je filtriranje spiskova nezaposlenih osoba iz svih kantona koje je Zavod, po zahtjevu Ureda premijera, dostavio Federalnom ministarstvu za pitanje boraca/branitelja.

Kada se završi proces filtriranja, Vlada FBiH će utvrditi konačan iznos sredstava koji će biti doznačen svakoj od kantonalnih službi za zapošljavanje.

Dakle, sredstva za isplatu jednokratne novčane naknade će biti doznačena kantonalnim službama za zapošljavanje, nakon što iste dostave zahtjev za isplatu, uz konačni spisak korisnika jednokratne novčane naknade. 

Nakon toga, nadležna kantonalna služba za zapošljavanje će isplatiti jednokratnu novčanu naknadu uplatom na transakcijski račun licima, najkasnije do 30. novembra 2022. godine, ukoliko u evidenciji posjeduje valjan podatak o transakcijskom računu. 

Kantonalna služba za zapošljavanje je obavezna, najkasnije do 15. decembra 2022. godine, izvršiti povrat sredstava koja ne budu utrošena u svrhu isplate naknada, navodi se u uredbi.

Podsjetimo, ukupna sredstva za isplatu iznosa osigurat će se u Budžetu Federacije za 2022. godinu.

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti