Vlada USK isplatila 8,5 miliona maraka sudskih dugovanja

09.10.2022. 08:57 / Izvor: Nezavisne novine
vlada usk

Vlada Unsko-sanskog kantona isplatila je u proteklih mjesec dana 8,6 miliona maraka za izmirenje dugovanja budžetskim korisnicima.

Vlada Unsko-sanskog kantona isplatila je u proteklih mjesec dana 8,6 miliona maraka za izmirenje dugovanja budžetskim korisnicima koji su u proteklim godinama, po raznim osnovama, tužili Unsko-sanski kanton i dobili presude na sudovima.

Prema riječima Mustafe Ružnića, premijera USK, dugovanja su isplaćena 2.251 tražiocu, koji su prethodno pristali da se odreknu zateznih kamata i deset posto glavnice duga.

"Poslije punih 16 godina započeli smo s isplatom dugovanja i rješavanjem unutrašnjih dugovanja koja su opterećivala čitav kanton. Ovim problem nije riješen i biće potrebno dugovanja isplatiti i ostalim tražiocima s pravosnažnim sudskim presudama, a treba istaći kako je samo glavnica dugovanja, dakle bez kamata, iznosila 80 miliona maraka", istakao je Ružnić.

Prema njegovim riječima, sve dosadašnje kantonalne vlade su odbijale da se uhvate u koštac s ovim problemom, pa su neprestano rasla dugovanja sa zateznim kamatama.

"Ranije smo raspisali javni poziv za one koji su bili spremni za vansudsku nagodbu, dakle da se odreknu zateznih kamata i dijela glavnice duga, i javilo se najviše potražilaca iz sektora obrazovanja. Što se tiče načina isplate, prvi u redu za isplatu bili su oni koji imaju najstarija potraživanja", istakao je Ružnić.

Pomenuti dugovi su stvarani tokom protekle dvije decenije, kada su radnici u javnoj upravi, prosvjeti, policiji i drugim oblastima tužili Vladu USK zbog toga što su primali lične dohotke i druge naknade umanjene u odnosu na iznose predviđene kolektivnim ugovorima. Godinama su se dugovanja akumulirala i dostigla sadašnji iznos. Predstavnici sindikata koja okupljaju budžetske korisnike pozdravili su odluku Vlade USK, istakavši kako se na ovaj način vraća povjerenje među socijalnim partnerima.

"Ovo je dobar početak rješavanja ovog problema koji se godinama stavljao pod tepih. Drago mi je što je ova Vlada smogla hrabrosti da krene s isplatom dugovanja, jer je to zakonska obaveza koja se mora izvršiti", kazao je Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata policije USK. Inače, finansijska situacija u budžetu USK opterećena je i brojnim drugim kreditnim obavezama, pa se procjenjuje da ukupna dugovanja kantona, po raznim potraživanjima, premašuju 250 miliona maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti