Sarajevski aerodrom u pregovorima s Ryanairom

10.10.2022. 07:48 / Izvor: Akta.ba
Ryanair

Sarajevska zračna luka pregovara s Ryanairom i nekoliko drugih prijevoznika da zamijeni Wizz Air.

Sarajevska zračna luka pregovara s Ryanairom i nekoliko drugih prijevoznika da zamijeni Wizz Air, koji je najavio zatvaranje svoje baze u glavnom gradu Bosne i Hercegovine od novembra, piše EX-Yu Aviation..

U toku su razgovori s najvećim europskim zračnim prijevoznikom nakon što je zračna luka obaviještena da bi Wizz Air mogao otići nakon što je u augustu počeo obustavljati brojne rute za nadolazeću zimu.

Iz Sarajevske zračne luke ranije su otvaranje baze Wizz Aira opisali kao “od strateškog interesa za Bosnu i Hercegovinu”., a ona je generirala značajan dio prometa .

Odlazak Wizz Aira rezultirat će gubitkom svih letova sarajevske zračne luke za Belgiju, Nizozemsku, Francusku i Italiju, kao i cjelogodišnjih letova za Švedsku, Dansku i Norvešku.

Sva odredišta kojima je upravljao Wizz Air iz Sarajeva prvenstveno su vođena VFR (Visiting Friends and Family) prometom. Prije nego što je niskobudžetni prijevoznik otvorio svoju bazu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine prošle godine, Austrian Airlines je bio glavni transferni prijevoznik za putnike koji su išli na druga europska tržišta.

Držao je 26% udjela u sarajevskom europskom transfer prometu, a slijede ga Turkish Airlines sa 18% i Lufthansa sa 13% udjela.

Ryanair je u procesu širenja svog poslovanja u Bosni i Hercegovini. Na tržište je ušao 2018. s uslugama za Banja Luku iz koje sada leti u sedam gradova, a koja će narasti na osam uvođenjem letova za Berlin krajem mjeseca. Nadalje, prijevoznik će u novembru pokrenuti operacije za Tuzlu, s linijama iz Beča, Stockholma i Memmingena.

Ryanairov direktor razvoja ruta, Ray Kelliher, rekao je: - Radujemo se rastu u Bosni i Hercegovini u nadolazećim godinama i mogućnosti da najavimo više novih i uzbudljivih ruta za sljedeće ljeto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti