Općina Jablanica želi razvijati turizam kao glavni pokretač razvoja

10.10.2022. 15:02 / Izvor: BHRT
jablanica

Općina Jablanica nalazi se na raskrnici puteva koji spajaju Bosnu i Hercegovinu, odnosno na pola puta između Sarajeva i Mostara.

Općina Jablanica nalazi se na raskrnici puteva koji spajaju Bosnu i Hercegovinu, odnosno na pola puta između Sarajeva i Mostara. Zbog dobre povezanosti, ali i činjenice da raspolaže sa planinskim i vodnim bogatstvima kao i značajnim kulturno povijesnim naslijeđem, postala je destinacija u koju turisti redovno dolaze. Općinska vlast upravo turizam želi u budućnosti razvijati kao jednu od grana koja će biti jedan od glavnih pokretača razvoja ove općine, javlja BHRT.

U proteklom periodu uložena su značajna sredstva u obnovu i modernizaciju Muzeja Bitka za ranjenike na Neretvi, koji je jedan od simbola Jablanice. Posjećuju ga turisti iz regiona i svijeta.

Nakon 30 godina čekanja, obnovljen je i Most Bitke za ranjenike, koji je 1991. godine odnijela bujica. Projekt vrijedan više od milion maraka zaokružiće cjelokupnu turističku ponudu Muzeja Bitke za ranjenike.

Uskoro bi trebalo početi uređenje pristupnih staza. Kada pristupne staze budu gotove, Most bitke za ranjenike kao najvažniji eksponat Muzeja bitke za ranjenike bit će otvoren za posjetioce.

Načelnik Općine Damir Šabanović ističe raznovrsnost ponude u Jablanici kao jedan od glavnih aduta. Naglašava da su rijeke, jezera, planine, mogobrojne staze kako planinarske tako i biciklitičke, planinarski dom neiscrpan potencijal na čijem unapređenju planiraju i dalje raditi.

Kada se spomene Jablanica nezaobilazna asocijacija je Jablaničko jezero koje u ljetnim mjesecima posjećuju kamperi, kajakaši i kupači. Uz jezero, tu je čuvena jablanička janjetina, a ugostitelji kažu kako su imali odličnu sezonu.

Privredni razvoj u Jablanici, gašenjem nekoliko prijeratnih preduzeća, gotovo je zaustavljen. Iskorištavanjem kao i ulaganjem u turističke potencijale mogli bismo u budućnosti postati jedan od glavnih pokretača razvoja Jablanice, ističu u ovoj općini. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti