Dobojlije će skuplje plaćati tople radijatore?

12.10.2022. 10:23 / Izvor: Nezavisne novine
doboj

Koliko će topli radijatori od 15. oktobra koštati Dobojlije, još nije poznato, a iako su iz "Gradske toplane" najavili poskupljenje grijanja, o novim cijenama tek treba da se izjasne odbornici u Skupštini grada.

Koliko će topli radijatori od 15. oktobra koštati Dobojlije, još nije poznato, a iako su iz "Gradske toplane" najavili poskupljenje grijanja, o novim cijenama tek treba da se izjasne odbornici u Skupštini grada.

"Došlo je do poskupljenja glavnog energenta, tj. uglja, tako da će u narednom periodu vjerovatno doći do poskupljenja grijanja. Konačnu odluku o cijeni grijanja će dati Skupština grada Doboj. Još se vrše analize, konačan sud će dati Skupština grada, a mi pravimo kalkulacije, uračunavamo sve troškove. Znači, došlo je do poskupljenja kako samog uglja, tako i svih neophodnih remonta, pogotovo kada su u pitanju željezo, gorivo. Ugalj nabavljamo iz Stanara, a više od 30 odsto je poskupio samo ugalj", izjavio je Miroslav Milošević, direktor "Gradske toplane".

Poskupljenje grijanja je najaktuelnija tema u Doboju, ali njom se juče nije bavila Skupština grada, koja je nakon četiri mjeseca pauze zasjedala.

Bez obzira na to što se još ne zna kolika će biti cijena grijanja, sezona počinje u subotu, 15. oktobra, najavili su iz “Gradske toplane”.

"Pripremljeno je po planu 44.000 tona uglja. To je u okviru prethodnih godina. S obzirom na to da je ostao mali dio od prošle godine, po planu i analizama mislim da će to biti sasvim dovoljno za ovu grejnu sezonu", rekao je Miroslav Milošević.

Usluge "Gradske toplane" koristi 8.000 domaćinstava i 500 privrednih subjekata.

Dobojlije su do sada plaćale 2,78 KM po kvadratnom metru, za privrednike cijena je iznosila 3,71 KM/m², dok su javne ustanove za grijanje izdvajale 5,91 KM po kvadratnom metru.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti