Povećane kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH u 2022. godini

17.10.2022. 16:13 / Izvor: Akta.ba
radne dozvole

Nakon inicijative članica, Udruženje poslodavaca FBiH i Unija udruženja poslodavaca RS Povećane kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH u 2022. godini.

Nakon inicijative članica, Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske su u više navrata insistirali na povećanju kvota za izdavanje radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH u 2022. godini. Vijeće Ministara BiH je na prijedlog Ministarstva civilnih poslova donijelo Odluku o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za 2022. godinu, kojom se u značajnoj mjeri povećava broj radnih dozvola koje se u Bosni i Hercegovini mogu izdati strancima. 

Prema objavljenoj Odluci o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozlova za zapošljavanje stranaca u BiH za 2022. godinu, broj dozvola u prerađivačkoj industriji za FBiH je sa ranije predloženih 70, na insistiranje UPFBiH povećan na 300. U djelatnosti proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom  predlagač je prvobitno predložio izdavanje pet dozvola za FBiH, a nakon reagiranja UPFBiH, broj dozvola je povećan na 110. U djelatnosti građevinarstva u odnosu na predloženih 30 za FBiH, broj dozvola je povećan na 320. Kada je u pitanju djelatnost prevoza, skladištenja i veza broj dozvola je sa predloženih 10 povećan na 20 u FBiH.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, u sektorima hotelijerstva i ugostiteljstva sa ranije predloženih 30, angažmanom UPFBiH broj dozvola u FBiH je povećan na 150. Što se tiče  djelatnosti informacije i komunikacije, broj dozvola je sa predloženih 10 u FBiH povećan na 110. 

UPFBiH pozdravlja odluku nadležnih da povećaju kvote za radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH, naročito u proizvodnim i uslužnim djelatnostima. 

"Ovo je dovoljan, ali ne i potreban uslov za liberalizaciju tržišta radne snage. U ovome trenutku procedura za dobijanje dozvole za zapošljavanje stranaca u Federaciji BiH traje oko šest mjeseci. Pozivamo nadležne institucije da što prije poduzmu neophodne korake kako bi pojednostavili procedure, skratili rokove, smanjili broj neophodnih dokumenata za odobrenje uvoza radne snage i omogućili kompanijama da do potrebne radne snage, koju ne mogu naći na tržištu BiH dođu pravovremeno", kažu u UPFBiH. 

UPFBiH posljednjih godina kontinuirano upozorava na nedostatak radne snage, naročito u proizvodnom i uslužnom sektoru te je u više navrata insistirano na povećanju kvota za izdavanje radnih dozvola strancima u BiH. Prema podacima UPFBiH u ovome trenutku na tržištu radne snage u BiH nedostaje oko 30.000 radnika, posebno u proizvodnim djelatnostima poput građevine, drvne i hemijske industrije itd.    

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti