U Republici Srpskoj aktivno 200 projekata razvoja elektronske uprave

18.10.2022. 08:28 / Izvor: SRNA
elektronska uprava

U Republici Srpskoj je u ovom trenutku aktivno oko 200 projekata iz oblasti razvoja elektronske uprave.

U Republici Srpskoj je u ovom trenutku aktivno oko 200 projekata iz oblasti razvoja elektronske uprave, a proces digitalizacije neraskidiv je dio ekonomskog razvoja i unapređenja života građana, izjavio je pomoćnik ministra nauke, tehnološkog razvoja, visokog obrazovanja i informacionog društva Republike Srpske Denis Turkanović.

“Jedinice lokalne samouprave sprovode oko trećinu od ukupne vrijednosti tih projekata“, rekao je Turkanović na panelu “Digitalna transformacija: bolji servisi za građane i privredu” na konferenciji “Kor dejs” u Dubrovniku.

On je naveo da se ti projekti realizuju u različitim segmentima, bilo da je riječ o razvoju određenih registara, nabavci hardvera, izradi propisa ili projektima iz oblasti informacione bezbjednosti.

Turkanović je precizirao da se u RS-u sprovode različite elektronske evidencije, prenošenje podataka iz pisane u elektronsku formu, formiraju se različiti registri, a u prethodnom periodu radilo i na edukaciji državnih službenika za još sistematičnije pružanje elektronskih usluga.

“U budućnosti, vođeni pozitivnim primjerima Srbije u toj oblasti, očekuje nas snažno i beskompromisno opredjeljenje da se radi na tome. Očekuje nas i projekat funkcionalne analize svih vladinih servisa i još snažniji infrastrukturni razvoj u toj oblasti“, naveo je Turkanović.

On je napomenuo da je to ministarstvo u prethodnom periodu stvorilo jaku podlogu za dalji razvoj elektronske uprave i informacionog društva u RS-u .

Turkanović je podsjetio da je usvojena Strategija razvoja elektronske uprave, prema kojoj jedinice lokalne samouprave zajedno sa republičkim organima predstavljaju jednu cjelinu, odnosno sistem elektronske uprave.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović naglasio je da je Srbija, prema izvještaju UN koji mjeri indeks razvoja elektronske uprave, ocijenjena najvišom ocjenom i svrstana u 10 zemalja svijeta sa najvećim i najbržim rastom u oblasti digitalizacije javne uprave.

On je naglasio da se Srbija nalazi ispred mnogih zemalja EU i da je prva u regionu u toj oblasti, a da je prema indeksu razvoja elektronskih usluga na 26. mjestu u svijetu.

Jovanović je napomenuo da su ti rezultati postignuti zahvaljujući timskom radu i nakon odluke premijera Srbije Ane Brnabić od prije pet godina da digitalizacija bude jedan od prioriteta Vlade Srbije.

On je podsjetio da je jedna od prvih usluga koja je pokazala značaj e-uprave bila državni sistem razmjene podataka po službenoj dužnosti za novorođenčad, zahvaljujući čemu roditelji još u porodilištu, za samo pet minuta, daju djetetu ime, upisuju u matičnu knjigu rođenih, prijavljuju prebivalište, socijalno osiguranje i dobijaju samo telefonsku poruku o tome.

Jovanović je dodao i da su roditelji u Srbiji sada po istom principu, u okviru projekta e-vrtić, počeli da upisuju djecu u vrtiće, bez potrebe da donose podatke iz matične knjige, državljanstva, prebivališta i slično.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti