Gašenje gubitaša topi dugove

19.10.2022. 08:09 / Izvor: Glas Srpske
Izvještaj

Neizmirene obaveze preduzeća za indirektne poreze u BiH na kraju septembra iznosile su 462,12 miliona maraka, što je za oko 55,75 miliona maraka manje u odnosu na prije godinu dana.

Neizmirene obaveze preduzeća za indirektne poreze u BiH na kraju septembra iznosile su 462,12 miliona maraka, što je za oko 55,75 miliona maraka manje u odnosu na prije godinu dana.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na kraju septembra ove godine evidentirane su obaveze poreskih obveznika po osnovu PDV-a u iznosu od 426,11 miliona, a akciza 16,11 miliona KM.

"Neizmirene obaveze po osnovu carinskih dažbina teške su 17,19 miliona, dok dug za neizmirene obaveze po osnovu terminala iznosi 2,69 miliona. Kada se sve sabere, ukupan dug na kraju septembra je iznosio 462,12 miliona maraka", podaci su UIO.

Sa druge strane, krajem septembra 2021. godine dug po osnovu PDV-a iznosio je 471,86 miliona, akciza 16,07 miliona, carinskih dažbina 27,27 miliona, a po osnovu ostalih prihoda (terminali) 2,66 miliona maraka. Kada se sve zbroji, obaveze poreskih obveznika na kraju septembra prošle godine iznosile su 517,88 miliona maraka.

"Iz navedenih podataka je vidljivo da je dug po osnovu PDV-a smanjen za 45,74 miliona KM, a po osnovu akciza povećan za 34.308 maraka. Takođe smanjen je i dug po osnovu carinskih dažbina za 10,07 miliona maraka, dok je dug po osnovu terminala povećan za 35.219 KM. Dakle, ukupne obaveze za indirektne poreze smanjene su za godinu za 55,75 miliona maraka", kazao je “Glasu Srpske” načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević.

Ekonomisti ističu da dug po osnovu indirektnih poreza počinje da se topi zbog bolje organizacije UIO.

"Preduzeća jednostavno više ne mogu biti nemarna. Sistem funkcioniše i sankcioniše one koji ne izmiruju obaveze na vrijeme. Period u kojem se mogla pronaći rupa u sistemu je prošao i ostaje iza nas. Takođe, u pandemiji virusa korona veliki broj preduzeća, koja su bila rak-rana tržišta, nije plaćao svoje obaveze dobavljačima ni državi. Te firme su sada jednostavno prestale da rade i postoje", rekao je “Glasu Srpske” ekonomista Aleksandar Ljuboja.

Naglasio je da je na tržištu sve više preovladava zdravi dio kompanija, koje redovno izmiruju svoje obaveze prema državi.

"I dalje možemo da očekujemo smanjenje akumuliranih indirektnih obaveza. Sistem mora da funkcioniše. Sa druge strane uvijek će biti neznatna količina i onih koji neće moći da izmiruju svoje obaveze, a riječ je o onim preduzećima koja su trenutno u stečaju ili su na putu ka tome. Oni duguju svima i maligno su tkivo jedne privrede, jer samo crpe resurse, a ne izmiruje obaveze. Može se očekivati da takve kompanije nestanu", rekao je Ljuboja i zaključio da će biti sve manje prostora da preduzeća izbjegavaju plaćanje obaveza.

Lista

UIO BiH na kraju svakog mjeseca ažurira spisak najvećih dužnika za PDV i akcize. Na prvom mjestu te liste nalazi se Kantonalno javno komunalno preduzeće “Gras” iz Sarajeva, čije neizmirene obaveze iznose, prema najnovijim podacima, čak 23,48 miliona maraka. Na drugom mjestu je “Sarajevska pivara” sa dugom od 18,97 miliona, a slijedi “Bosmal” Sarajevo sa neizmirenim obavezama teškim 11,68 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti