Digitalizacija u RS neminovan proces

19.10.2022. 10:17 / Izvor: Nezavisne novine
DIGITALIZACIJA

Digitalizacija je neminovan i neophodan proces kao najjednostavniji i najbrži način komunikacije i optimizacije rada preduzeća i usklađivanja s trendovima u regionu, Evropi i svijetu, izjavila je generalna sekretarka Privredne komore.

Digitalizacija je neminovan i neophodan proces kao najjednostavniji i najbrži način komunikacije i optimizacije rada preduzeća i usklađivanja s trendovima u regionu, Evropi i svijetu, izjavila je generalna sekretarka Privredne komore Republike Srpske Dragana Kokot.

"U RS je digitalizacija dugo tema, pri Komori je osnovan Centar za digitalnu transformaciju i osposobljeni su kadrovi i konsultanti koji će biti podrška privredi u procesu digitalizacije", rekla je Kokotova u okviru konferencije "CoRe Days" u Dubrovniku.

Ona je istakla da će digitalna rješenja doprinijeti optimizaciji rada preduzeća i uvesti digitalne načine komunikacije interno u preduzeću, ali i eksterno s institucijama.

"Izazov kod nas je što sistem još nije zaživio u praksi kada je riječ o javnom sektoru", rekla je Kokotova, navodeći da pojedine institucije, kao Poreska uprava, Uprava za indirektno oporezivanje i bankarski sektor, imaju svoja određena rješenja koja omogućavaju online komunikaciju i podnošenje dokumentacije.

Naglasila je da, međutim, nedostaje sertifikaciono tijelo za kvalifikovani elektronski potpis da bi u potpunosti bila validna ta korespondencija i razmjena dokumentacije između privrede, građana i javnog sektora. Istakla je da su domaća preduzeća izuzetno zainteresovana za proces digitalizacije, jer nove tehnologije koje uvode u svoju proizvodnju i pružanje usluga zahtijevaju digitalne alate, bilo da se radi o softverima ili mašinama i opremi koji sadrže softvere i digitalizovane procese.

"Naša privreda je izvozno orijentisana i zavisna. Preduzeća imaju dosta partnera u inostranstvu ili rade dio poslova za strane firme i to nalaže ulaganje u opremu i tehnologije", pojasnila je Kokotova.

Napomenula je i da je Vlada Republike Srpske prije nekoliko godina opredijelila sredstava za osavremenjivanje tehnoloških procesa u privredi, a ove godine je izdvojen dio sredstava i za digitalizaciju u privrednim društvima.

Kokotova je precizirala i da su na lokalnom novou počela da se primjenjuju neka od digitalnih rješenja i navela primjer projekta razvoja javnoprivatnog partnerstava, u kome je Komora partner, a finasira ga Vlada Njemačke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti