Potpisan ugovor za projekt prikupljanja i tretmana otpadnih voda u Gradu Zenica

21.10.2022. 11:50 / Izvor: Akta.ba
otpadne vode

Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" Zenica i sarajevska kompanija "Mibral" potpisali su ugovor za izvođenje radova na izgradnji sistema kolektora.

U Gradskoj upravi Zenice danas je upriličeno potpisivanje Ugovora o izvođenju radova na izgradnji sistema kolektora između Javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Zenica i društva Mibral d.o.o. Sarajevo.

Ugovor je potpisan za Komponentu 1 koja podrazumijeva izgradnju sistema kolektora, a u okviru velikog razvojnog projekta „Sakupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici“. 

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 4.216.665,35 EUR, a rok izvođenja radova je 18 mjeseci.

"Grad Zenica je dobio najveći grant u Bosni i Hercegovini za realizaciju ovog projekta u iznosu oko 36 miliona KM. Radi se o drugom ključnom problemu u gradu Zenica, poslije grijanja. Implementacijom projekta Sakupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici sistemski ćemo riješiti ovaj problem i to od Drivuše do Banloza. I ovaj projekat rješavamo u skladu sa ekološki prihvatljivim standardima, što je u skladu s našim opredjeljenjem da postanemo „zeleni grad“ u svakom smislu“, istakao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

Dodao je da Grad Zenica kontinuirano radi na unaprjeđenju uslova života građana te realizaciji najvažnijih infrastrukturnih projekata.

"Strateški rješavamo sve probleme građana, a ove kapitalne projekte realizujemo bez marke zaduženja. Na ovaj način rješavamo kompletan problem tretmana otpadnih voda u čitavom gradu, a već na proljeće krećemo sa još jednim kapitalnim projektom”, rekao je gradonačelnik Kasumović.

U sklopu realizacije Komponente 1 će biti izgrađeni kanalizacioni kolektori ukupne dužine 6.988 metara, uključujući izgradnju 168 revizionih okana kao i jedne prepumpne stanice.

"Najznačajniji dio ove komponente predstavlja nastavak izgradnje Glavnog lijevoobalnog kolektora do lokacije budućeg postrojenja za tretman otpadnih voda u Banlozima kao i odvajanje gradskih otpadnih voda od kanalizacionog sistema koji prolazi kroz Mittal. Pored toga, veoma je značajna i izgradnja prve faze kolektora Drivuša-Bojin vir. Naime, tu trenutno ne postoji gradski kanalizacioni sistem pa će se izgradnjom ovog kolektora znatno unaprijediti uslovi života stanovnika ovog dijela grada“, kazao je direktor JP „Vik“ d.o.o. Zenica Emir Pašalić.

U sklopu Komponente 2 projekta biće izgrađeno mehaničko-biološko postrojenje za tretman otpadnih voda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti