Novi skandal sa terenima u BiH: Lažno predstavljanje i pokušaj podvale izvođača?

21.10.2022. 12:58 / Izvor: N1
FK Velež

Sve ukazuje na to da je na pomolu novi skandal kada je riječ o radovima na fudbalskim terenima u Bosni i Hercegovini, saznaje N1.

Sve ukazuje na to da je na pomolu novi skandal kada je riječ o radovima na fudbalskim terenima u Bosni i Hercegovini, saznaje N1.

Dok FK Borac čeka da za osam dana zaigra svoju prvu utakmicu na novom travnjaku “Gradskog stadiona” u Banjaluci, drugdje u Bosni i Hercegovini još se mnogo problema mora riješiti, a čini se da pojedini to pokušavaju da urade na silu.

Naime, na stadionu “Rođeni” u Vrapčićima, FK Velež i dalje čeka završetak radova, ali ne prije ispravki krupnih grešaka koje su napravili izvođači, koji žele posao privesti kraju, iako je on odrađen očajno, kako tvrde u FK Velež.

Naime, predstavnici Hellasoda, jedne od kompanija u konzorciju koji je dobio posao gradnje terena od Nogometnog/Fudbalskog saveza (N/FS BiH), tvrde kako su na stadionu Veleža odradili dobar posao, iako je teren neravan (razlika u visini terena je od 11cm nakon dva mjerenja, što ne ispunjava standarde UEFA-e) i neuslovan za igranje fudbala.

Kako bi dokazali da su ipak u pravu, predstavnici grčke firme tražili su nezavisnu kontrolu međunarodne kompanije, koja bi trebala, kao neutralna strana, podnijeti izvještaj N/FS BiH. Tako je za nezavisnu procjenu odabrana kompanija “Pro Pitch” iz Škotske, koja dugi niz godina po pitanju kvaliteta terena sarađuje sa UEFA-om.

Za sada, još nepoznate osobe, bile su na terenu stadiona u Vrapčićima, predstavile se kao uposlenici Pro Pitcha i procijenile da je posao na terenu odrađen na zadovoljavajućem nivou, a što se kosi sa geodetskim nalazom kojeg je privatno uradio FK Velež.

Zbog sumnje na moguću prevaru, jer su kontrolori umjesto engleskog, prema svjedočanstvima prisutnih na stadionu, govorili grčki jezik, saznajemo da su iz FK Velež kontaktirali kompaniju Pro Pitch da bi se uvjerili da su to zaista njihovi uposlenici. Odgovor škotske firme zapanjio je Mostarce. Naime, Pro Pitch im je odgovorio da niko od njihovih uposlenika nije na terenu u Bosni i Hercegovini!

Grci su zatim promijenili priču rekavši da rade za kompaniju koja ima licencu Pro Pitcha, što je u sukobu sa prvobitnom izjavom, ali je već bilo kasno.

“Ta kompanija ima neke veze sa Pro Pitchom. To jeste jedna grčka laboratorija koja je partner Pro Pitcha, ali to nisu njihovi uposlenici, niti je to kompanija koja je dogovorena da dođe raditi procjenu”, rekao je izvor N1 u telefonskom razgovoru.

Niko, uključujući i N/FS BiH, ne prihvata izvještaj stručnjaka iz Grčke, koji su se, usput, i lažno predstavili.

“Pitanje je ko je taj čovjek”, kratko nam je telefonski rekao drugi izvor blizak FK Velež, želeći ostati anoniman.

Teren na stadionu “Rođeni” sada bi trebala preuzeti holandska kompanija Tarkett, koja je zadužena za popravke na terenu, a koja bi trebala početi i prošivanje terena.

Još nije poznat datum kada bi se mogla odigrati prva utakmica na stadionu Veleža, ali je za N1 potvrđeno da se to neće dogoditi za još, najmanje, 30 dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti