AI: Bh. aktivistice suočene sa neosnovanim tužbama

22.10.2022. 08:25 / Izvor: N1
Kasindolska

Međunarodna organizacija Amnesty International pozvala je belgijsku firmu Green Invest, u čijem je vlasništvu firma koja gradi hidroelektranu uBiH, da odustane od tužbi za klevetu protiv bosanskohercegovačkih aktivistica.

Međunarodna organizacija Amnesty International pozvala je belgijsku firmu Green Invest, u čijem je vlasništvu firma koja gradi hidroelektranu u Bosni i Hercegovini, da odustane od tužbi za klevetu protiv bosanskohercegovačkih aktivistica koje su javno kritikovale uticaj ovih projekata na životnu sredinu u zemlji, javlja Reuters.

Firma BUK, koja je u vlasništvu belgijske kompanije Green Invest i upravlja jednom malom hidroelektranom na Kasindolskoj rijeci u Istočnom Sarajevu sa planovima za izgradnju još dvije, podnijela je tri tužbe za klevetu protiv dvije aktivistice koje su osporile ekološke dozvole izdate kompaniji.

Reuters navodi da bi u ponedjeljak u Istočnom Sarajevu trebalo da počne ročište u predmetu protiv studentica prava Sunčice Kovačević i Sare Tuševljak. BUK traži 7.500 eura odštete i prijeti daljnjim pravnim postupcima ako aktivistice nastave javno govoriti o tom pitanju.

Direktorica Ureda za evropske institucije u organizaciji Amnesty International, Eve Geddie, tvrdi da su tužbe neosnovane jer su se odnosile na javnu kritiku aktivista po pitanju nekontrolisanog krčenja šuma i erozije tla za koju vjeruju da rezultat izgradnje brane na Kasindolskoj rijeci.

Istakla je da smatera da Green Invest i BUK trebaju “odmah povući ove tužbe i omogućiti ljudima da slobodno raspravljaju o uticaju njihovih hidroelektrana na lokalnu zajednicu“.

Suosnivač i izvršni direktor u Green Investu Jehan Delacroix izjavio je za Reuters da kompanija neće odustati od tužbi nakon što su napori za dijalog s aktivistima propali.

“Narod Bosne i Hercegovine ima pravo da se protivi malim hidroelektranama, ali ne možete napadati postojeće dozvole“, rekao je on.

Njegov kolega suosnivač Emmanuel Berryer rekao je da kompanija poštuje zakon i uzima u obzir lokalno stanovništvo.

“Tužba za klevetu koju smo podnijeli ima za cilj da zaustavi klevete protiv nas – o korupciji, lošem upravljanju, nepoštivanju pravila i dozvola, dezinformacije, o bogaćenju itd.”, rekao je Berryer.

On je saopćio da tužbe nose obilježja Strateških tužbi za učešće javnosti (SLAPP), taktike kojom se nastoje ućutkati ili zastrašiti oni koji javno kritikuju one na vlasti, uključujući vlade i korporacije.

Reuters navodi da su Kovačević i Tuševljak dio većeg pokreta u Bosni koji protestuje protiv malih hidroelektrana, jer vlasti prihvataju uvođenje te tehnologije u nastojanju da zamjene zastarjele elektrane na ugalj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti